Умират ли Седемте Рилски езера?

Региони

08-07-2013, 16:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Недоволни затвориха пътя за Рилския манастир

Природозащитниците искат спешни мерки от страна на екоминистрството.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" алармира за необходимостта от спешни мерки, за да спре унищожението на крехките екосистеми в района на Седемте Рилски езера в Национален парк Рила заради незаконния лифт до едноименната хижа.

По данни на Министерството на околната среда и водите за последните години броят на посетителите в района на Седемте езера е нараснал близо десет пъти и това е пряк резултат от пускане в експлоатация на лифта.

Улесненият достъп и засиленият обществен интерес с пускането на лифта вече водят до невъзвратимата загуба на Седемте Рилски езера. Официални правителствени данни показват, че се наблюдава трайно прогонване на редки и защитени видове

Природозащитниците припомнят, че между 2007 и 2009 г. бяха организирани десетки граждански протести срещу изграждането на новия лифт до Седемте Рилски езера. Той беше разрешен, без да е извършена актуална оценка за въздействието върху околната среда и защитените видове в парка и без да се заплащат такси за ползването на изключителна държавна собственост. Всичко това доведе до наказателна процедура на Европейската комисия срещу България.

Според природозащитниците, като най-спешна мярка за спиране настъпилите вече негативни последствия за Седемте езера, е необходимо екоминистерството да предприеме действия за ограничаване на туристопотока.