Русия сред богатите страни по БВП

Въпреки това страната не е от развитите

Световната банка обнови класацията на държавите по БВП на глава от населението и нареди Русия сред богатите страни.

Досега Русия бе класирана в групата средно заможни държави. Сега обаче федерацията е сред страните с "високо равнище на доходите". Сред тях са и Антигуа и Барбуда, Чили, Латвия, Литва и Уругвай. Икономистите на Световната банка определят като богати общо 75 държави и зависими територии. Русия е на 73-а позиция.

Доходът на глава от населението в Русия е към 18 хил. долара. “Това обаче още не означава, че сме станали развита страна”, коментира експертът Сергей Жаворонков. Според него Русия наистина е изпреварила класически развиващи се страни като Бразилия, Аржентина и Турция, но също така страната изостава от САЩ и някои европейски държави.

Международният валутен фонд (МВФ) използва по-строга система. За да бъде включена в неговия списък на развитите страни, една държава трябва да има не само висок доход на глава от населението, но и диверсифициран износ.

"С други думи, да не зависи от доставките на определен един-единствен продукт. Освен това една развита страна трябва да е интегрирана в световната финансова система. Излиза, че макар да е станала "богата", Русия не е станала развита" – добавя Жаворонков.