Костадинка Кунева се пребори за справедливост

Общество

08-07-2013, 11:58

Снимка:

24 часа

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Залятата с киселина българка успя да осъди работодателя си

След няколко години битки по гръцките съдебни институции най-после истината възтържествува и българката Костадинка Кунева спечели делото срещу работодателя си, съобщава вестник "24 часа"

Отговорността за нападението със сярна киселина срещу Константина Кунева през декември 2008 година бе прехвърлена на фирмата работодател ИКОМЕТ от окръжния съд на Пирея.

Според публикации в медиите съдът е присъдил дружеството да заплати 250 000 евро, от които 80 000 евро - веднага.

В мотивите на съдебното решение се отбелязва, че фирмата работодател носи отговорност за атаката срещу Кунева.

Нападението е признато за трудова злополука, тъй като е станало веднага след напускането на Кунева от работното място и след като фирмата е отказала да промени смяната, както поискала работничката според думите й пред шефовете, след като получила последователни заплахи за живота си поради своята синдикална дейност.

Припомняме, че преди четири години българката Костадинка Кунева бе нападната от двама мъже и залята с киселина. Последваха дълъг престой е болницата, множество операции и вълна от солидарност. Тя бе предизвикана от синдикалната  дейност на българката срещу несправедливото отношение на работодателите към нейните колежки-служителки във фирми за почистване в Гърция. Делото срещу работодтелите на Кунева влезе за разглеждане в районния съд в Пирея на 5 февруари 2013 година. Костадинка Кунева не присъства на изслушването, тъй като от няколко месеца се намира в Париж, където се подлага на редица сериозни хирургически интервенции. Разходите по нейното лечение се покриват както от българската и гръцката държави, така и от дарения на отделни хора и фирми.