Бум на социалното недоволство през есента, прогнозира Тренчев

Решението на проблемите синдикалния лидер вижда в свикването на ВНС

Държавата трябва да промени принципите си, защото иначе - кръпка върху кръпка ще продължаваме така, както я караме вече 23 години. Статуквото се сменя само що се отнася до актьорите, но пиесата е една и съща. Това заяви президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев пред бТВ.

"Никой не иска да тласка нещата във времето, но ако има избори трябва да се промени нещо в страната. Класическите партии не желаят да променят статуквото, защото искат да се ползват от тях. Но не се ли промени статуквото, ние ще зациклим до второ пришествие", каза още Тренчев.

Той заяви, че изборите за Велико народно събрание са основният път за изход от кризата в политиката и държавата. ГЕРБ ще не ще, ще се върне в парламента, защото ще участват в дебатите за свикване на Велико народно събрание (ВНС). За седем-осем месеца може да се приключи всичко, а ВНС може да гласува всичко, не само Конституцията, каза Тренчев. Той припомни и Закона за ВНС, според който 500 души могат да издигнат кандидат, а мажоритарните към пропорционалните кандидати във ВНС са 50 на 50, каза Тренчев. Подобна институционална политическа криза не може да доведе до тежка социална криза есента, смята лидерът на КТ "Подкрепа".

Винаги има - чакайте, да мине зимата, чакайте, има наложителни мерки, които трябва да се приложат. Изводът е безспорен - държавата не върви и зацикля не само заради определени личности, а заради лоши принципи. Работещите хора могат да бъдат икономически мотивирани да започнат национална стачка. Сега може да дадат някой лев, да закърпят друга дупка, но парите се изкарват с труд. Парите в здравеопазването свършват, енергетиката може да изпадне в колапс и затова трябва да се даде надежда, че политиците ще направят нещо по-добро. Ранната есен социално-икономическите проблеми ще се изострят така, че да излязат хората на улиците, прогнозира Тренчев като уточни, че синдикатът няма да извади работниците по команда. 1997 г. вълната се надигна за 15 дни, тъй като заплатите станаха 5 долара.