От БСП работели за бедните хора

Промените в Изборния кодекс не решавали нищо

Демокрацията преживява особен етап, в който от една страна се опитваме всички граждани да кажем на политиците какво трябва да правят, от друга, според мен не си даваме сметка, че ние имаме това право, дори това задължение и в сегашната Конституция, и в сегашните закони, но ние просто не го ползваме.Не мога да кажа дали ще се оспорва резултатът, но проблемът е ниската избирателна активност. Това каза Антон Кутев, народен представител от ПГ на КБ, в сутрешния блок на БНТ по повод местните избори във Варна.

Според него ако до урните бяха отишли всички хора, а не само една трета, да кажат какво искат, резултатът щеше да бъде различен. Той предполага, че и балотажът нямаше да е между БСП и ГЕРБ. "Системата не се променя през улицата, а през демократични механизми. Ако ги използваме всички ние ще живеем по-добре", каза Кутев. Той акцентира, че гражданите дори да не са разпознали своя кандидат, според демократичния механизъм всеки може да се кандидатира. Според него ако има нови парламентарни избори, избирателната активност няма да бъде много по-висока от предишната, а и резултатите няма да се различават съществено.
Кутев беше скептичен и за промените, които ще донесат измененията в Изборния кодекс.

По думите му България е демократична държава, въпреки всички проблеми – свободата на медиите и Изборния кодекс, но с тяхната промяна няма да се решат проблемите на най-бедните хора. Той даде пример с възрастните граждани, които са гласували за него в Силистра, с пенсия от 150-160 лв. "Това, което се опитваме да направим е бързото приемане на тези закони, които са насочени за решаване на проблемите на хората", заяви Кутев

На въпрос дали правителството ще иска вот на доверие червеният депутат отвърна,че и да бъде искан такъв няма опозиция в парламента, с която да се дебатира по него.  Кутев щял да приветства връщане н ГЕРБ в парламента. По думите му с взаимни обвинения между партиите няма да се решат проблемите на хората, а те искат промяна.