Чобанов предвижда дефицитът да нарасне до 2% в края на годината

Това няма да надхвърли критериите от Маастрихт

Предвиждаме дефицитът да нарасне до два процента в края на годината, при 1,3 % дефицит, планиран в бюджета. Грубо това е около 600 милиона лева. Това каза пред БНР министърът на финансите Петър Чобанов. Той обясни, че това няма да надхвърля критериите от Маастрихт. По думите на финансист номер едно - парите не са за социални мерки, както се внушава, а за разплащане с бизнеса.

"Не става въпрос за актуализация на бюджета в размер на един милиард лева, а за разлика в дефицита в размер на 600 милиона лева. Ще намалим приходите, които и без това няма да се изпълнят", обясни той.

Министърът посочи, че фискалната стабилност остава приоритет, но не по начина, по който са я разбирали предишните управляващи.

Дупката на бюджета се определя от това колко приходи не са планирани правилно и колко разходи също не са отчетени, че ще бъдат извършени. Оценката на данъчните агенции за недостига на приходи е в размер на около 1 милиард лева, каза Чобанов. Той е категоричен, че обвиненията, че до момента изпълнението не говори в тази посока, не е основателно. Категорично приходите няма да бъдат изпълнени, заяви той и допълни: "Ние можем да не актуализираме, но това не означава, да не изплатим всички разходи."

Петър Чобанов уточни още, че актуализацията се налага, защото трябва да започнем да работим по бюджета за 2014 година, а за да започнем трябва да знаем на какво се стъпва. Като друга причина той определи липсата на буфери в бюджета.

За списъците на българи с банкови сметки в офшорки, Чобанов заяви, че се работи в постоянен контакт с кипърската страна, където има механизми по линия на избягване на двойното облагане, където може да се получи информация. Министърът обаче предпочита да е по-внимателен по отношение на това кога и колко информация ще бъде оповестена.