Сноудън щял да се ожени за Ана Чапман, но...

Процедурни пречки спъвали бракосъчетанието

Едуард Сноудън заяви, че е готов да се ожени за бившата руска шпионка Ана Чапман, която сама му предложи брак чрез социалната мрежа "Туитър", съобщи Би Би Си.

"Бих се оженил за Чапман, независимо от всички останали обстоятелства. Само я вижте как изглежда!", написа Сноудън в своя акаунт в "Туитър".

При евентуален брак между Чапман и Сноудън бившият агент на ЦРУ, обвинен от САЩ в държавна измяна, ще има законови основания да иска руско гражданство. Малко по-късно обаче стана ясно, че Едуард Сноудън и бившата руска разузнавачка няма да могат да се оженят, докато Сноудън, който няма валидни документи, се намира в транзитната зона на летище "Шереметиево" в Москва.

"Консулският пункт на "Шереметиево" не се занимава с регистрация на бракове", съобщиха оттам за РИА Новости.

Сноудън трябва да си намери друга държава, в която да търси убежище, заяви руският зам.външен министър Сергей Рябков. Това е сигнал, че Москва става все по-нетърпелива да се отърве от бившия служител на ЦРУ. Русия не е получила официално искане за политическо убежище от Сноудън и той сам трябва да си реши проблемите, добави Рябков.

Вчера исландски законодатели внесоха предложение в местния парламент Едуард Сноудън да получи гражданство незабавно. За да поиска убежище от Исландия, бившият агент ще трябва да стъпи на територията на островната държава. В същото време стана ясно, че Франция и Италия са отхвърлили исканията на Сноудън за предоставяне на убежище.

Някои източници твърдят, че Сноудън може да е отседнал в луксозния хотел "Новотел Москва Шереметиево". Четиризвездният хотел разполага с фитнесцентър, стаи за игри, библиотека, сауна с турска баня и закрит басейн. Хотелът е на около 35 минути от центъра на Москва.