Баща продава бъбрек на черно, за да спаси дъщеря си

Най-доброто от печата

06-07-2013, 08:02

Снимка:

Новинар

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Закъсалите финансово са готови да преговарят за цената

Човек може да се натъкне на най-фрапиращи обяви за продажба на органи на черно, докато търси козметика на най-ниски цени или игли за перманентен грим например.

Финансовата криза очевидно безвъзвратно е ошушкала българите, щом немалко от хората в нета предлагат да продадат бъбрек, понеже са изпаднали в затруднено финансово положение.

Такъв е и случаят на 37-годишен мъж, неболедувал, който е готов спешно да продаде един от бъбреците си, за да може да подсигури терапията на детето си. "Сумата е 8000-10 000 евро - толкова ми трябват за лечението на дъщеря ми!!", обяснява мъжът в публикацията си в един от сайтовете за безплатни обяви.

Да спазари на черно бъбрека си е готов и друг 38-годишен мъж, който обаче е готов да вземе далеч по-скромна сума - 5000 лв. 26-годишен младеж, който е редовен дарител на кръв, също е обявил за продан един от бъбреците си "поради критично финансово състояние". Младият мъж твърди, че не пуши, не пие, никога не е вземал наркотици и е склонен да продаде органа по договаряне.

Въпреки че у нас продажбата на органи се преследва от закона, това не спира изпадналите в нужда нашенци. Ужасяващото е, че рискът хората, които публикуват подобни обяви, да станат жертви на трафик на хора с цел продажба на органи, е много висок.

Според Световната здравна организация годишно по света се правят над 10 000 операции с продадени органи. Тенденциите на черния пазар сочат, че белият дроб струва 116 400 долара, бъбрекът се търгува за 91 400, а сърцето – за 57 000 долара, пише crimes.bg.

Междувременно по данни от миналата година у нас чакащите за присаждане на бъбрек са били над 900 души. През 2010 г. смъртността в листата на чакащите за животоспасяваща операция са били 9 на сто, а при пациентите на хемодиализа - 16-24%, сочат данни на Агенцията по транслантации.

Основната причина за малкото трансплантации е, че органните донори, особено трупните, са изключително малко на брой. Освен това не винаги дарените органи са съвместими с организма на пациента.