В Русе хартиен октопод бори "съдебната мафия"

Протестиращи искат промени в Наказателния кодекс

Нестандартен граждански протест, насочен срещу проблема с корупцията в съдебната система, започна днес в Русе, съобщава БГНЕС.

Инициативата е под мотото "Да върнем правосъдието в България", а основното действие на протеста се случва на русенския кей. На специален щанд е поставен хартиен октопод от касови бележки, върху който е написано на български и английски "Съдебна мафия",а до него стои контейнер за смет и лопата, за да се изриват боклуците от съдебната система. В същото време в стъклена дамаджана се събират само стотинки, с които да се върне правосъдието в България. Всички надписи са на български и английски, за да могат да се прочетат и от чуждестранните туристи, които слизат от круизните кораби.

Протестът е организиран от гражданско движение "Бъдеще за Русе" и подкрепен от над 10 организации от страната.

"Очакваме да посрещнем около 6000 туриста, като за всеки от тях сме подготвили по една диплома "Сървайвър в България", с което ще го възнаградим, задето е оцелял в престоя си в България , без да бъде измамен или унищожен от съдебната система", сподели Бойко Никифоров, председател на гражданско движение "Бъдеще за Русе"

Той обясни, че решението на проблема с корупцията е съвсем лесно. Това може да стане само с една корекция в Наказателния кодекс, където да се упоменява, че съдии и прокурори носят наказателна отговорност, когато лъжат в делата или протоколите от заседанията. Според Никифоров това ще ликвидира изцяло корупцията в съдебната система.

Протестиращите искат да се срещнат с премиера Пламен Орешарски и депутатите от Народното събрание, за да представят своите анализи и да дадат конкретни предложения. Те са определили срок от една седмица, за да бъдат чути, след което, ако се наложи, започват блокада на всички гранични пунктове и основните магистрали.