Увеличават ли се желаещите да емигрират българи?

Ново изследване посочва ръст в процента желаещи да напуснат страната

Емиграцията е основен проблем в множество страни, особено що се отнася до младите поколения. Ние не правим изключение. Сред българите между 15 и 55-годишна възраст желанието за емиграция извън България става все по-силно с всяка изминала година. Това каза в интервю за агенция "Фокус" Стефан Георгиев, социолог в Социологическа агенция АФИС.

 

Социологът представи изследване за потенциалните нагласи за емиграция на българите, проведено сред 2000 души по поръчка на Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент. А резултатите са, меко казано, обезпокоителни. С цели 17% са се увеличили желаещите да оставят зад гърба си пределите на страната спрямо 2008 г., което само по себе си е съществен ръст. 5% от обхванатата възрастова група дори заявяват изключително твърди намерения за напускане на страната. Ако превърнем тези проценти в абсолютни стойности, равносметката подтиква към размисъл - около 150-200 хиляди българи в следващите 3 до 5 години, които имат такива намерения.

 

По думите на Георгиев, изследването не може да предвиди и да включи променящата се социална и икономическа обстановка в страната. "Ако икономическата ситуация продължи да се разваля, това число от 200 хиляди може да скочи дори двойно", изказва притесненията си социологът. "От една страна тези, които заявяват по-твърди намерения да напуснат страната, са по-образовани. Делът на висшистите сред тях е доста по-висок в сравнение със средния дял на висшистите в страната. Голяма част от високо квалифицираните искат да се реализират в чужбина и делът при тях е обясним по този начин. Едновременно с това голяма част от декласираните и ниско образованите не могат да намерят препитание у нас и най-вероятно ще се опитат да емигрират с цел намиране на каквато и да било работа в чужбина."