И ГЕРБ застана зад идеята за нови избори

Партията споделя тезата на президента

Единственият изход от ситуацията са нови избори. ГЕРБ споделят тезата на президента.

Това заяви на пресконференция депутатът от партията Владислав Горанов.

"Президентът има трезва преценка за това, че в момента е необходима стабилност, и дава решението - нови избори. Ние не сме тези, които подклаждат протестите, ние не сме тези, които създават напрежение в обществото. Ние искаме предсрочни избори", каза Горанов.

Той подчерта, че ГЕРБ не са виновни за политическата нестабилност и не са я създали те.

"Създаде я безпринципната договорка, която създадоха три субекта", каза Горанов и допълни: "Ако някой иска да обвини ГЕРБ, че трябва да се ходи на избори, ние тази вина я приемаме."

Депутатът посочи, че партията е готова да подкрепи всички промени, свързани с разширяване на мажоритарния избор, доколкото Конституцията го позволява, свързани с увеличаване на достъпа, чрез намаляване на прага за влизане в парламента, необходимия депозити и необходимия брой на подписи. Това е и единственият дебат, в който ГЕРБ би участвала в рамките на 42-то Народно събрание.

"ГЕРБ продължава да счита за крайно авантюристично точно сега да се говори за актуализация на бюджета", каза още Владислав Горанов. Това, според него, няма да доведе до негативни очаквания е бизнеса и до нищо благоприятно. Аргументите, които той каза са, че част от информацията, която е била поднесена от Пламен Орешарски и лидерът на социалистите Сергей Станишев е била спекулативна.

"Първоначално от тях беше обявено, че всички социални мерки, които новото правителство предлага може да се впишат в този вариант на бюджета, сега обаче не се обяснява друго, а това буди недоумение кое налага да се натовари бюджетът. Може би това е заплаха за хората на площада? Единственият аргумент на социалистите да избягат от диалога с тях, не може да бъде избегнат при актуализацията на бюджета."

Горанов съобщи, че преди време от МВФ са казали на правителството, че е добре да се продължи тази консервативна политика. Международният валутен фонд определил сегашния бюджет като изпълним, а по думите на депутата от ГЕРБ - управляващото мнозинство си позволява да насажда усещане за нестабилност.

"Опитът да се влезе предсрочно в процедура за актуализация и да се бръкне в джоба на данъкоплатците без никакви други мерки е това срещу, което сме се противопоставяли – за прекомерната намеса на държавата. Публичните финанси са стабилни", каза Владислав Горанов. "Сегашните управляващи докараха страната до политическа нестабилност, но е недопустимо да я пренасят във финансовото поле. Всяко заиграване и оправдания от типа, че сме се разплатили със земеделските производители създава нестабилност и опит да се измести проблемът, допълни депутатът.

Опитът за насаждане на несигурност в икономиката и финансите на държавата е много по-лошо за икономиката от една или друга фискална политика. "Ако се визира 2009 г., когато наистина имаше катастрофа в публичните финанси поради недалновидната политика на Тройната коалиция и развитието на икономиката от края на 2008 г., правителството трябваше да компенсира едно огромно задлъжняване. Това е първата и единствена година, заради която можем да търпим някаква критика", съобщи Владислав Горанов. "Оттам нататък за държава във валутен борд въпросът дали държавното потребление може да замести липсата на доверие в икономиката, е спорен", допълни той.

Друг депутат от партията - Томислав Дончев - каза, че дефицитът е "нещо, като да не си плащате навреме сметките". Ако прекалите, ще дойдат да ви приберат телевизора най-малко, заяви Дончев и подчерта, че трупането на дефицит означава трупане на дълг. Според него играта с дефицита е опасна. "Дефицит над 3% означава автоматично спиране на средствата от ЕС", подчерта Томислав Дончев.