Станишев зададе курс за управление на кабинета

Соцлидерът не пропусна да припомни "прегрешенията" на ГЕРБ

"Информацията от премиера Орешарски, е изключително тревожна за състоянието както на бюджета, така и на публичния сектор за предизвикателствата, които стоят пред страната."

Това каза в НС председателят на БСП Сергей Станишев. Той похвали премиера Пламен Орешарски за предприетите социални мерки и не пропусна да припомни "прегрешенията" на предходното управление. Соцлидерът посочи на правителство и курс, по който да управлява.

"Няма как по този повод да не се върна към миналото 2009г., когато в продължение на повече от половин година, новоизбраният тогава министър-председател г-н Борисов обясняваше в какво тежко финансово състояние е оставена държавата, при положение, че е наследил 8 млрд. фискален резерв, при условие, че до края на юли бяха разходвани само 35 % от капиталовите разходи", каза още Станишев и допълни, че тази пропаганда е вървяла прекалено дълго време. Според него се е оказало, че след 4 години наследството на Борисов приблизително е минус 8 млрд., почти преполовен фискален резерв и около 4 млрд. дълг за държавата, заяви Станишев.

От критики не беше пощаден и служебният кабинет:

"Най-тревожното е текущото състоянието през тази година. Беше крайно време правителството, след като служебният кабинет отказа реално да представи картина за състоянието на публичния сектор, да заяви ясно какво е полученото като наследство. Изнесените данни са стряскащи, защото това, което обяви премиерът поставя въпроса за актуализацията на бюджета. Най-вече състоянието на целия публичен сектор, държавните предприятия, които системно бяха източвани от предишното правителство, бяха декапитализирани само и само да се запушват дупки в бюджета", обяви соцлидерът.

Сергей Станишев заяви, че една от основните мерки на правителството трябва да бъде подкрепата на българския дребен и среден бизнес и на българските производители. Действително трябва да се справим с порочната практика да не се връща ДДС, да се забавят плащания. Това е достатъчно силно основание да се търси актуализация на бюджета", смята "червеният лидер".

Станишев каза още, че очаква от кабинета "Орешарски" да докаже, че има воля за държавност, за модернизация на държавните предприятия, така че те да се развиват нормално. "Това е сериозно очакване и сериозно предизвикателство. Наред с това, фискалната стабилност на държавата трябва да бъде опазена. България е сред страните с много нисък държавен дълг, с дефицит много по-нисък според Маастрихтските критерии, много държави тепърва ще се стремят към изпълнението на тези критерии. Но бюджетният баланс не може да бъде самоцел", категоричен бе лидерът на столетницата. 

 

"Да, трябва да има оптимизация на разходите на държавните институции, но очаквам правителството да продължи тази линия, която е започнало. Досега е предвидено 5 % намаляване на разходите на министерствата, трябва да има прозрачност в разходите и наред с това ясни социални ангажименти, и ангажименти за българския бизнес. За подобна политика ще имате подкрепа от ПГ на КБ", заключи Станишев.