Ще подам оставка, когато не мога да се справям, заяви Орешарски

"Ще направим усилия разплащането с бизнеса да стане до лятната ваканция на парламента"

"Ще си подам оставката тогава, когато не мога да се справя с някои от моите задължения."

Това каза пред журналисти в Народното събрание премиерът Пламен Орешарски. "Кабинетът беше създаден преди един месец и това, че няма един или двама заместник-министри, може би даже е плюс. Кабинетът е сформиран отдавна, това, че няма на някои места заместници, въобще не ме притеснява, може и без тях", каза той.

Пламен Орешарски посочи, че е взел решението си за туризма вчера след разговори с туристическите асоциации. "Те отправиха обосновани коментари да не губим допълнително време да разместваме и правим нови структури, защото туристическият сезон започна преди да е съставен този кабинет".

За съжаление, политическият цикъл не се съобразява с икономическия и няма как да се промени сега. Ще направим усилия разплащането с бизнеса да стане до лятната ваканция на парламента. Парите за разплащане с бизнеса ще са за сметка на дефицита и за сметка на по-добри приходоизточници и по-добра събираемост на приходите, поясни премиерът.

По повод необходимата актуализация на бюджета, министър-председателят каза, че правителството ще търси минимално увеличение на дефицита.

"Твърде е вероятно да не се покрие всичко”, каза той. Запитан до какъв размер ще стигне дефицитът след актуализация на бюджета, министър-председателят отговори: "Нека първо направим анализите, ще ги представим за обсъждане".

На въпрос дали би водил преговори с ГЕРБ Пламен Орешарски каза, че не възнамерява да води политически, а икономически разговори, ако има такива. "Не съм политическо лице и трудно влизам в политически разговори от какъвто и да е характер, иначе смятам, че мога да говоря с всеки", добави той.

Министър-председателят заяви, че следващата седмица ще представи кандидатурите за председател на ДАНС.