Вековна църква се срути заради безхаберието на властта

Надеждите на хасковлии са насочени към ЕС

Една от най-старите църкви в Хасковско се срути, след като беше буквално смачкана от силна буря. Хората обаче не обвиняват природата за унищожаването на вековния храм, а безхаберието на властта през последните 20 години, съобщава bTV.

Сегашната развалина до миналата година е била действаща църква, в която хората са идвали да палят свещи и да се молят. На Богородица през август обаче отец Димитър служи там за последно. После заключва църквата и започва да търси пари, за да я спаси. Докато намери нужните средства, църквата пада.

„Мила ми е църквата, с нея съм започнал, с нея завършвам. Това е един вид погребение, което ние тука го правим. Имаш чувството, че са починали хиляди души - това е църквата”, казва свещеникът.

Строена по тъмно от местните хора с речни камъни, кал и греди, близо 200 години църквата е приютявала вярващите, които са приспивали там. От величието на църквата днес са останали само кръстът и камбанарията.

„Вниманието е съсредоточено към други неща. Духовното, религията, сякаш продължава да остава на заден план, въпреки че всички декларират, че то е най-важното, че то е същественото, че то е приоритет. На практика оставам с впечатлението че не е така. Остават голи декларации само”, заяви кметът на община Симеоновград Пейчо Стайков.

Сега надеждите са с пари от Европа храмът да бъде възроден.