Актуализацията на бюджета е наложителна, категоричен е Орешарски

Публичните финанси на страната са се влошили с близо 8 млрд. лв.

Налага се актуализация на бюджета. В хода на анализа на финансово състояние на страната бяха набелязани кръг от мерки. Продължаваме работа.

Това каза министър-председателят Пламен Орешарски пред депутатите в пленарна зала, при представяне на актуалното финансово състояние на държавата.

''Последните 4 години, от средата на 2009 г. до края на февруари тази година, могат да се характеризират като период на силно влошаване на фискалната позиция на страната и декапитализиране на държавните предприятия. Публичните финанси на страната за периода се влошиха с близо 8 млрд. лв. С 4 млрд. лв. намаляха фискалните резерви. Правителственият дълг се увеличи с 4 млрд. лв. за същия период – от 10 млрд. лв. през 2009 г. на 14 млрд. лв. през февруари 2013 г.”, посочи Орешарски. Той заяви, че за първите 5 месеца приходите от ДДС са само 38 на сто от планираните, а от акцизи - 33 на сто.

Премиерът подчерта, че пакетът от социални мерки няма никакво отнощение към актуализацията на бюджета. Средствата за тях ще бъдат обезпечени чрез вътрешно разместване на разходите.

Орешарски каза още, че е възможно да няма актуализация, ако правителството не разплати задълженията към бизнеса през ноември и декември, и ако се спре възстановяването на регулярно ДДС. По думите му – разплащането на задълженията към бизнеса, ще ангажира допълнителни ресурси от порядъка на 150 милиона лева.

Той цитира Международния валутен фонд и посочи, че по-ниски бюджетни приходи или забавяния във възстановяване на средства не трябва да бъде за сметка на намаляване на разходи в бюджета.
Несигурността дали ще бъдат възстановени своевременно сертифицираните разходи по европейските фондове през 4-то тримесечие налага да се поддържа силен буфер.
По думите на министър-председателя до края на годината може да се очаква свиване на размера на приходите, но не в пълния му размер.
От началото на годината до края на май разходите в бюджета са 357 млн. лв., от които 209 млн. лв. извънредни и непредвидени разходи. Така за първите пет месеца са изчерпани възможностите за гъвкавост, посочи Орешарски.
"До края на годината предстоят месеци със силно превишение на разходите над приходите. Всички тези факти налагат актуализиране на бюджета за тази година", посочи той.

Поетите финансови ангажименти за следващите няколко години са общо 1,6 милиарда лева. В тази сума не е включена задлъжнялостта на болниците. Ако сумираме, 3 милиарда лева задължения, които правителството ще трябва да покрива през настоящата и следващите години. През февруари правителството на ГЕРБ емитира външен заем в размер на 800 милиона лева. Падежът на тези облигации е през август, което означава, че ще трябва да бъдат изплатени нови 800 милиона лева”, посочи премиерът.

По отношение на състоянието на държавните фирми Орешарски каза, че има рязко увеличение на задлъжнялостта.
Преобладават фирми от енергетиката. "Задълженията показват трудното бъдеще за държавните фирми и потребителите на техните услуги", каза той.
"Бюджетът за предстоящата година бе планиран оптимистично на база нереалистични очаквания. Този сценарий не се реализира. Събираемостта на приходите от началото на годината продължава формираните негативни тенденции от последните години. За първите 5 месеца приходите от ДДС са само 38 на сто от планираните, а от акцизи – 33 на сто”, посочи Пламен Орешарски и съобщи, че са разработени мерки за подобряване събираемостта на приходите.