Забраниха строежите по Черноморието

Със статут "национален парк" ще бъдат увенчани зоните край Иракли, Кара Дере, Маслен нос, Шабла и Дуранкулак

Комисията по Околната среда и водите към НС прие проекторешение за забрана на всички строителни дейности по Черноморието. Това обяви пред журналисти в парламента председателят на комисията и народен представител от КБ Петър Курумбашев.

 

Курумбашев заяви, че мораториумът е за 12 месеца – срок, в който трябва да бъдат очертани зони "А" и "Б", за които решението ще влезе в сила. В допълнение е възложено на МОСВ да изготви предложение за създаването на Национален парк Българско Черноморие.

 

"Идеята е в този парк да бъдат включени емблематични черноморски зони като Иракли, Кара Дере, Маслен нос, плажовете между Шабла и Дуранкулак. Точният обхват на териториите трябва да бъде определен след дебат между жителите на черноморските общини, неправителствени организации и двете министерства – регионалното и на околната среда и водите", обясни Курумбашев. Народният представител подчерта, че категоризацията "национален парк" е най-високата степен на забрана на строителството и гарантира сигурността на изброените територии.