Президентът ще получава анализи от ДАНС

Политика

04-07-2013, 14:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разширяват правомощията на държавния глава с нов закон

Президентът може да изисква и получава анализи от ръководителя на ДАНС по въпроси, свързани с отбраната и националната сигурност.

Тази промяна в закона за службата предвижда законопроект, внесен от Сергей Станишев и Лютви Местан. Законопроектът беше разгледан и приет днес в пленарната зала на първо четене. В обсъждането участваше и изпълняващият длъжността председател на Държавна агенция "Национална сигурност" Владимир Писанчев.

Президентът като държавен глава, олицетворяващ единството на нацията трябва да бъде всестранно информиран по всички проблеми във връзка с възложените му от конституцията функции. Освен това като възглавяващ КСНС той трябва задължително да разполага с информация от всички държавни органи и институции, свързана с отбраната и националната сигурност на страната, смятат Станишев и Местан.

Внесен е и втори законопроект за промени в същия закон от депутати от ГЕРБ, начело с Цветан Цветанов. Този законопроект също беше гледан от народните представители днес в парламента.

"Цялата процедура по промените в закона за ДАНС е имала предназначението да обслужи политико-икономически интереси и в крайна сметка да "предложи" председателския стол на Агенцията на предварително определено лице – депутата Делян Пеевски", твърдят вносителите.

Според тях ДАНС се превръща в безконтролен мастодонт.

"Очевидно е, че Законът за ДАНС, който бе променен през есента на 2009 г., отчете всички критики на Европейската комисия и на неправителствения сектор и постигна елиминиране на дублирани функции между МВР и ДАНС. ГЕРБ предлага чрез настоящия проект възстановяване на този баланс, включително и за процедурата за избор и назначаване на председателя на агенцията. Очевидно е, че избирането му от Народното събрание по предложение на министър-председателя разкрива опасността едно и също управляващо мнозинство да постига безрезервно своите прикрити политико-олигархични цели, вместо да отчита нуждата от указ на президента, който би могъл да парира чрез свои правомощия по закон подобни опасни за демокрацията попълзновения, смятат депутатите от ГЕРБ."

Този законопроект бе разгледан и отхвърлен от народните представители.