Днес освобождават Цеков от НЗОК?

Здравният министър вчера обвини шефа на Касата в редица нарушения и финансови злоупотреби

"Моята информация е, че днес ще бъде оттеглен д-р Цеков, но едва ли ще има нов избор". Това заяви пред Нова телевизия здравният министър д-р Таня Андреева. "Надявам се новият управител на НЗОК да е преди всичко компетентен човек. Здравната каса управлява 2,7 млрд. лева, това са пари на пациентите, които те внасят, за да могат с тях да се покриват медицинските дейности и тяхното лечение", допълни тя.

Вчера лекари и пациентски организации, заедно с д-р Андреева се обединиха и поискаха оставката на шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков. Това се случи на специална конференция за проблемите в НЗОК и здравната система. Оставката на шефа на Касата бе поискана от Български лекарски съюз още в края на 2012 година. Наскоро здравният министър призова Цеков да сдаде поста си заради липсата на диалог, раздуване на щата в Касата и безконтролно харчене на средства. По думите й има преразход със 17 млн. лв. в изразходваните средства от Здравната каса за лекарства, и с 15 млн. лв. за болнична помощ. Народните представители пък ще гласуват решение за предсрочно прекратяване на мандата на Пламен Цеков. Предложението бе внесено от зам.-председателя на НС Мая Манолова. Освобождаването на председателя на Националната здравноосигурителна каса ще се разглежда като първа точка от днешното пленарно заседание.

В ефит д-р Андреева посочи, че НЗОК изглежда като разграден двор. "Това, че се присъединих към моите колеги, не значи, че от мен тръгна искането за оставка на Цеков. Бях на събора на БЛС, където колегите казаха: с този човек не може да се работи", заяви тя. Министърът подчерта, че НЗОК никога не е работила толкова непрозрачно. "В момента никой не знае как се изразходват средства за лечение, за терапия, за медицинска дейност. Аз също не знам. Аз го попитах д-р Цеков: кажете какъв е бюджетът, има ли преразход, няма ли, какви поети ангажименти има. Попитах го. НЗОК е на червено и безпокойството ми е, че няма да може да изпълни ангажиментите си към пациентите. Притеснявам се, че в края на годината няма да има кой да се разплати с лечебните заведения", каза Андреева. Тя не знае каква е номинацията за нов директор на НЗОК.

От своя страна Пламен Цеков се включи извънредно по телефона. Той заяви, че от няколко дни чува, че ще бъде сменен. "Нито една от институциите не е изпратила до мен най-малкото уведомление, че ще ми бъде прекратен предсрочно мандатът. От медиите разбирам, че съм първа точка в дневния ред на НС и аз няма да присъствам там, когато към мен ще се предявява обвинение, представете си. Точката не е подкрепена с нито един официален документ, а само с изказвания от определени хора, които са зависими от министър Андреева. Не можеш да произнасяш присъда, без да имаш доказателства. Здравният министър просто не знае как се структурира бюджетът на касата. Не знам как е управлявала болница, след като твърди, че в последните месеци има нулеви стойности, да, това е практика на НЗОК от 6-7 години", подчерта Цеков.

Андреева каза, че това, което се е случило вчера е повече от показателно. "Очевидно аз ще понеса вината за всичко и съм готова да го направя. Вчера на масата седнаха всички съсловни организации и всички пациентски организации. Длъжна съм да се погрижа за лечебните заведения", категорична е здравната министърка.

Цеков пък посочи, че отново чува само лъжи. "За фонд "Ин витро" всичко, което е заявено, е изплатено. Изплатени са всички средства на болници, фамилни лекари, не сме платили парите за здравнонеосигурени родилки и лица, ползващи спешни неотложни нужди. Защото Андреева не е превела още парите от МЗ, което по закон трябва да направи", каза той.

Андреева пък отрече твърдението, че не е прехвърлила парите. Цеков поиска официален документ - платежно нареждане, с което е превела парите от МЗ по сметките на НЗОК. 

Министърката заяви, че Цеков говори като политически опонент. "Всички институции, свързани със здравеопазването, трябва да имат най-малкото добър тон. Доверието в системата е изключително ниско", подчерта тя.

Андреева допълни още, че лимитите във вида, в който са в момента ще паднат. "Такъв тип лимитиране като стойност 10 и всеки да избере кога да се разболее, е просто недопустимо", поясни здравният министър.