Филиите на баба разболяват внуците

Най-доброто от печата

04-07-2013, 06:36

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Децата дебелеят от глезотия

Филията с масло на баба се оказва причина за наднорменото тегло на милиони деца по света, показва ново проучване на лекари от университета на Хелзинки.

Според специалистите възрастните хора, които отглеждат внуците си, не знаят как и с какво да ги хранят. Това е причина малчуганите да са по-пухкави от останалите си връстници. Обяснението е, че бабите глезят прекалено често внуците си със сладкиши и сладолед.

В резултат на това децата страдат от затлъстяване, което може да доведе дори до преждевременна смърт, диабет и сърдечносъдови болести. Всяко трето дете на 3 години, което е гледано от баба и дядо, е с наднормено тегло. Докато преди ролята на дядовците и бабите във възпитанието на потомството се е оценявала положително, в съвременния свят е обратното. Това показва изследване, в което са участвали 9000 семейства.

Учените обясняват, че ролята на бабите в последните десетилетия много се е изменила. Докато преди те са се грижели храната на малчуганите да е питателна и висококалорична, днес те трябва да се стараят да им приготвят диетични и органични манджи.

Нашите родители обаче действат по позната схема – дават на внуците си богата на мазнини и енергия храна и така застрашават здравето им. Според лекарите бабите и дядовците често не знаят какво точно се разбира под правилно и рационално хранене и това е голям проблем. Специалистите смятат, че възрастните хора не са достатъчно активни и не могат да осигурят на внуците си необходимото равнище на физическо натоварване, което също е част от проблема.