От рок звезда до военен герой

Булевард

03-07-2013, 17:05

Снимка:

Daily Mail

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Обратите и разочарованията в живота на Джейсън Евърман

Звучи ли ви познато името Джейсън Евърман? Не? Дори мъничко? Всъщност това не бива да ви учудва – 45-годишният американец е бил на крачка от това да остави своя отпечатък в историята на грънджа. Но това, което застанало на пътя му към вечната слава, е фактът, че Евърман е отлъчен от не една, а от цели две своеобразни икони на музиката от 90-те – Nirvana и Soundgarden.

 

Определен от Кърт Кобейн като "вял металяга", а по-късно уволнен и от Soundgarden, защото нещата "просто не се получавали", младият китарист усетил как мечтите му за музикална слава биват стривани на прах. И то точно тогава, когато грънджът достигнал своя епогей.

 

"Имахме много добри представления с Джейсън", признава Крист Новоселик, докато потъва в спомени за ранните години на Nirvana. "Но тогава нещата започнаха рязко да се влошават." Именно Евърман е платил таксата от 606,17 долара за издаването на дебютния албум на групата Bleach. На обложката името му фигурира редом до позицията на китарист, макар Джейсън да не свири в нито една от песните. Парите така и не са му върнати.

 

Следващата стъпка за младия музикант била изпълняването на друга мечта – присъединяване към Soundgarden. Уви, участието му там се ограничило до едно голямо световно турне. Последвало го нещо, за което Евърман мислел, че ще бъде поредната бизнес среща... но се оказало просто нова раздяла.

 

"През цялото време беше изключително забавен и остроумен", споделя мениджърът на бандата пред списание „Ню Йорк Таймс". "Но над ума му сякаш внезапно падна сянка. Постоянно стоеше отзад в автобуса, с гневно изражение на лицето и слушалки в ушите." Познати на Евърман споделят, че дори като малък музикантът се е славел с променливо настроение, заради което дори е бил пращан при терапевт.

 

Но миналото не бива да застава на пътя на бъдещето. Уповавайки се на тази простичка истина, Евърман оставил зад гърба си годините на кръстосване по световната карта с някои от най-големите имена в музиката. И точно тогава, през 1993 г., 26-годишният тогава (бивш) китарист се записал в армията.

 

Минал повече от месец, докато другарите му в тренировъчния лагер разберат кой е той в действителност. Може би това така и нямало да се свлучи, ако по същото време Кобейн не се бе самоубил. Последвали първите мисии, но те така и не успяли да запълнят празнината в гърдите на бившия китарист. Жаден за нещо повече, Евърман се записал към специалните части. Един ден, по време на поредната тренировка, вече напълно съзрелият мъж станал свидетел на унищожаването на Световния търговски център. Точно тогава умът му внезапно осъзнал неумолимата истина – отивал на война.

 

През годините си на служба Евърман получил множесто заслуги. Домът му буквално прелива от медали и снимки, на които бившият музикант е застанал редом до някои от най-великите политически лидери на Щатите. "Впоследствие осъзнах, че животът ми се гради върху три различни аспекта на моята личност: артистът, войникът и философът", споделя Евърман в интервю.

 

Последното „призвание“ бележи следващия етап от живота му – напускане на армията през 2006 г. и записване в Колумбийския университет, специалност философия. Това не му попречило междувременно да пребивава като рибар в Аляска и дори като монах в Непал.

 

Славата несъмнено е с променлива тежест. И когато това тегло стане твърде голямо, на човек му се приисква да се заеме с нещо по-обикновено. "Навярно ще свърша като барман в някое градче", повдига рамене Евърман, докато умът му изплува от мъглата на спомените. Спомени, отекващи с гласа на китарни рифове и свистящи куршуми.