Златанова изброи 60 "калинки" в съдебната власт

Правосъдната министърка цели да довърши съдебната реформа

В Министерство на правосъдието са назначени с фрапантно заобикаляне на закона около 60 служители. Това каза на пресконференция Зинаида Златанова. По думите на правосъдния министър - докладваните от служебния министър случаи са 86, защото някои от тези служители са назначавани по този начин по два-три пъти на различни позиции.

Става дума за хора, които са назначени, без да отговарят на съответните критерии. Министърката каза, че такива служители ще бъдат уволнявани и е назначила конкурси, които да бъдат проведени абсолютно прозрачно по Закона за държавните служители.

По отношение на правителството към протестите Златанова каза, че нейната цел е да се завърши съдебната реформа в разумен срок, а не да започва нова.

"В България има няколко поколения съдебни стратегии, които в годините назад са изпълнявани къде успешно, къде по-малко успешно. Ще помоля отново външни експерти на министерството, предимно от неправителствения сектор, да направим списък от стъпки какво ни предстои, за да завършим съдебната реформа. Тя не е технически и експертен въпрос, а изключително политически въпрос", каза правосъдният министър.

"Когато ние сме готови - може би до края на юли - със следващите стъпки, които смятаме за нужни и важни, те ще бъдат широко обсъдени с магистрати, с граждански организации, между вас има много компетентни колеги, които следят процесите и реформата, за да видим какво може да се случи сега, какво е възможно след години", каза Златанова.

Тя смята, че ако няма политически консенсус по за тази реформа,"няма да стигнем никъде".

"Надявам се, че всяка от партиите в парламента, има в своите програми заявка за това как се вижда съдебната реформа", каза още Златанова. "Ако ли не, ще го дискутираме и ще се опитам да стигнем до консенсус. Това призова и г-н Барозу. Обществен консенсус е това, от което има нужда България", каза тя.