Синьо единство зоват Орешарски да подаде оставка

Политика

03-07-2013, 16:15

Снимка:

бгнес

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Само това ще сложи край на гафовете и зависимостите

ПП Синьо единство на Надежда Нейски и Мартин Димитров призова правителството на Пламен Орешарски незабавно да подаде оставка. Това според сините е единственият начин "да се приключи веднъж завинаги със серията кадрови гафове, безпомощните управленски решения и знаковите зависимости на Пламен Орешарски и екипа му."

 

Синьо единство обосновават искането си, освен с нестихващите антиправителствени протести, и с това, че скандалните назначения в правителството продължават и сега. Последното според сините накърнява авторитета на България пред света.

 Най-пресният пример за скандално назначение според Синьо единство е това на консула ни във Франкфурт Иван Йорданов. От партията напомнят, че той е назначен за заместник-министър на правосъдието, без да е дал съгласието си да заеме този пост. Според тях този факт  очевидно означава, че Йорданов е спуснат от политическа централа.

"Само ден преди този  гаф за заместник-министър на  икономиката и енергетиката бе назначен Иван Айолов, оглавявал пет години “Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО) и над две години ръководел дружество, свързано с Корпоративна банка. Като изпълнителен директор на ЕСО сключил договор за здравноосигуряване с фонда "Дал Бог Живот и здраве", без да прилага основен антикорупционен закон – този за обществените поръчки." В серията от гафове сините поставят и неадекватно  изказване на енергийния министър Драгомир Стойнев, което накарало Европейската комисия да отрече, че изтича срокът за разделяне на Енергийния системен оператор от НЕК. Това според Синьо единство може да доведе до санкции от страна на Комисията.
 
"Неопитността на транспортния министър Данаил Папазов вкара България в срамна ситуация с еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хаан, който поиска лично извинение за непремерено и невярно изказване на министъра, според когото комисарят бил препоръчал негов заместник да е точно Петър Киров", продължават с изреждането Нейски и Димитров.

Те отбелязват още, че "новият постоянен секретар на Външно министерство Георги Димитров е с доказано агентурно минало, което е петно върху модерната българска дипломация".  
 
 Като мотив за исканата оставка от Синьо единство добавят масовите протести срещу назначението на областните управители  на Благоевград и Пловдив - Муса Палев и Венцислав Каймаканов.
 
Скандалът  "Пеевски" е в емблематичен пример  за управленска наглост, непрозрачност  и безпринципност на сегашната  власт, посочват още те.