Нови 16 жертви белязаха протестите в Египет

Инцидентът е възникнал по време на атака срещу поддръжници на президента Мохамед Мурси

Най-малко 16 души са убити, а други 200 са ранени при нападение на неизвестни лица срещу демонстрация в подкрепа на египетския президент Мохамед Мурси, съобщи агенция "Фокус". Инцидентът е възникнал в близост до университета в Кайро снощи.

 

"Нападателите атакуваха с ръчно огнестрелно оръжие", заяви един от активистите в подкрепа на египетския президент. Сблъсъци имаше в няколко провинции, като най-бурни са безредиците в Александрия. Там полицията се видяла принудена да разпръсне тълпите със сълзотворен газ.

 

Във вторник при безредиците в страната бяха убити 7 души, а десетки други са ранени.

Кризата в Египет се задълбочава, след като днес армията обяви готовност "да пролее кръвта си за своя народ". Реакцията бе в резултат на обръщението на президента Мохамед Мурси, в което той подчерта, че няма намерение да подава оставка и отхвърли ултиматума на военните, изискващи провеждане на предсрочни избори. Представителите на опозицията възприеха изявлението като подстрекателство към гражданска война.

 

"Военнослужещите от армията на Египет са готови да умрат, защитавайки своя народ от терористи, радикали и глупци", се посочва в изявление на Върховния съвет на въоръжените сили на Египет.

 

Година след встъпването му в длъжност, столът на първия демократично избран президент на Египет все повече се разклаща. След като през последните събота и неделя милиони египтяни излязоха на протест с искане за оставка на държавния глава, а военните го предупредиха, че ако до 48 часа не изпълни волята на народа, те ще вземат съответните мерки, приближените на Мурси взеха масово да го напускат.

 

На 2 юли оставките си подадоха говорителите на президентството и кабинета на Египет Ихаб Фахми и Алаа ал Хадиди. Външният министър Мохамед Камел Амр също връчи официалното си заявление за напускане. Преди това същото сториха президентският съветник и петима министри. А десетки египетски дипломати се подписаха под петиция до президента на страната Мохамед Мурси, в която го призовават да подаде оставка. Съвместното обръщение бе подготвено от 91 служители в египетското министерство на външните работи с различни рангове, включително и работещи в чужбина. В него те заявяват, че оставката на държавния глава е необходима, "за да се избегнат кръвопролитията". Дипломатическите служители изразиха солидарност към законните искания на народа и посъветваха президента "да не упорства и да не се опитва да се задържи на поста”, а напротив, "да спаси Египет, който в противен случай ще е изправен пред мрачно бъдеще".

 

Междувременно международните наблюдатели изразиха опасенията си за намесата на армията в свалянето на Мурси. Според международната преса военните са играли важна роля в политиката на страната преди, но намесата им сега би поставила на карта демократичното развитие на Египет.