Ако ГЕРБ идват в парламента, ситуацията ще е друга, смята Манолова

Социалистката сравни усмихнатите протестиращи от новините с тези, които се събират пред парламента

"Хората, които виждаме вечер по новините, са усмихнати, ведри, сопкойни. Тези, които са пред парламента, са гневни, пълни са с омраза", сподели пред bTV Мая Манолова по повод ежедневните протести и "пиенето на кафе" пред парламента.

"Хората имат право да протестират, а парламентът трябва да си свърши работата", допълни тя.

Манолова припомни, че кабинетът "Орешарски" има програма - пакет от спешни мерки - които бяха гласувани от НС. "Поели сме конкретни ангажименти и ги изпълняваме точка по точка", категорична е Манолова. Тя подчерта какво е направил парламентът с приемането на намалението на цената на тока. "Бяха приети смели законодателни мерки, които накърниха сериозно интереси на големи икономически субекти". Зам.-председателката на НС съобщи, че следващата седмица парламентът ще се занимава с пенсионната реформа.

"Атака" не са в парламента, защото Коалиция за България е решила. Те са там, защото 300 000 българи са избрали тази партия да ги представлява в парламента", категорично заяви депутатката от БСП. Тя държеше да уточни, че ролята на Волен Сидеров е такава, защото от ГЕРБ не ходят на работа. "Ако те започнат да идват на парламентарните заседания, ситуацията ще е друга. За мен поведението на ГЕРБ е неприемливо!", допълни Манолова.

"Те най-вероятно ще дойдат днес, защото това е нормалното поведение", смята депутатката. "Защо не ги попитате колко време ще продължат да си почиват вкъщи, това е неприемливо поведение."

Манолова допълни още, че няма как да се направи промяна в Конституцията за задължително гласуване при положение, че ГЕРБ не идват на работа. По думите й възможните варианти са преференциално гласуване или немската система за 120 мажоритарни и 120 пропорционално избрани народни избраници.

"По никакъв начин не искам да свързвам промените в Изборния кодекс с оставка на правителството или предсрочни избори", сподели Манолова в заключение. "Тази ситуация в страната е и тест за политиците - тест доколко сме готови да устоим на натиск."