ГЕРБ подписали шест анекса за „Белене”

Най-доброто от печата

03-07-2013, 06:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

До три месеца отделят ЕСО от НЕК

ГЕРБ са подписали шест допълнителни анекса към договора за изграждане на АЕЦ „Белене“. Освен това са плащали за консултантски услуги по проекта дори след неговото замразяване, съобщи вчера по БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Всичко това е ставало по времето, в което от ГЕРБ обясняваха колко лош е проектът за втората атомна централа и това, че построеното досега е един гьол, допълни той. Съвсем скоро ще бъде оповестено и чии подписи стоят под въпросните анекси. Хората, които са ги подписали, ще си понесат отговорността, категоричен е министърът.
Въпросът е, че се заблуждава българското общество
Въпросът е, че се говори, че това е един гьол, че от това нямаме нужда, а същевременно се наливат пари там и се търси вината, защото това е един див популизъм“, коментира Стойнев.
Продължава проверката на договора за строителния надзор на АЕЦ „Белене“, който е сключен след март 2012 г., когато проектът беше спрян. Първоначално беше обявено, че той е на стойност 2 млн. евро, но впоследствие се оказало, че става въпрос за много повече пари, каза Стойнев и обеща, че ще даде подробности след приключването на проверката. „Не можеш, когато си спрял конкретен проект, да продължаваш да плащаш за нещо, от което нямаш нужда. За мен това е източване на системата“, възмути се министърът. По думите му подобен род политика повече не може да се прави и оттук нататък трябва да се работи за оздравяване на системата. Той увери, че ще направи всичко възможно да спре далаверите в енергетиката, въпреки че това не се нрави на онези кръгове, които стимулират протестите, за да не се случат реформите в енергетиката. Стойнев не назова конкретни имена, но посочи, че има толкова много видни бизнесмени, които се виждат и по телевизията, има хора и от служебното правителство.
Дали реформата ще се случи въпреки големите интереси на определени кръгове зависи от президента Росен Плевнелиев, който трябва да подпише промените в Закона за енергетиката. По-късно вчера стана ясно, че Плевнелиев ги е пуснал за обнародване. Темата с АЕЦ „Белене“ вчера беше коментирана и от председателя на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай по време на форум за либерализацията на енергийния пазар. Аталай каза, че НС ще разгледа всеки един внесен нормативен акт за АЕЦ „Белене“. Според Аталай би било добре
да се вземе окончателно решение за централата
Решението за непрекъсване на договора за търговските отношения с “Атом-
стройекспорт” не дава яснота какво трябва да се направи с този проект, каза Аталай. Шефът на енергийната комисия е убеден, че след като енергийната комисия е започнала да работи по друг начин - обсъждане с обществените съвети, индустриалците, бизнесмените, синдикатите - този път каквото решение и да се вземе, то ще бъде окончателно и удовлетворяващо всички.
Икономическият министър потвърди за опасността от санкция заради забавеното разделяне на НЕК от ЕСО. За неприлагането на Третия либерализационен пакет ЕК ни е завела дело отпреди година. Ако бъдем осъдени, това ще коства на държавата по 9000 лева на ден. Вече е внесен за вписване в Търговския регистър сключеният още на 30 април договор между НЕК и БЕХ за продажбата на акциите на ЕСО от страна на НЕК. Срещу сумата от над 57 млн. лв. БЕХ става собственик на ЕСО. Според министър Стойнев за окончателното им разделяне ще са нужни три месеца.
ДКЕВР: Цената с 5% надолу за поне една година
ДКЕВР е готова с разчетите за новите цени на еленергията и те показват, че тя може да поевтинее с до 5%, стана ясно още вчера. За целта обаче трябва да се приложи новият ценови модел, който стана възможен с приемането на поправките в Закона за енергетиката. По повод спекулациите, че след 5-процентното намаление ще последва шоково поскъпване, комисарят Еленко Божков коментира вчера, че няма такава опасност. Не очакваме изобщо да има промени в цената в следващата поне една година след приемането на новата цена, каза Божков, цитиран от БТА.
Евтин ток за бизнеса от Първата атомна
Ще има евтин ток за бизнеса у нас, увери вчера икономическият министър Драгомир Стойнев по повод опасенията на индустриалните фирми, че с отпадането на таксите за износа в страната ще остане само скъпата енергия. Първо това ще стане по линия на вкарването на повече енергия от АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“ в енергийния микс. Освен това се мисли за дългосрочни договори на големите индустриални предприятия с АЕЦ “Козлодуй”. Те трябва да имат сигурност и предвидимост, а не да подписват договори за три месеца или за една година, обясни министърът. Става въпрос за големите индустриални предприятия, които създават около 10% от брутния продукт на страната. Сключването на дългосрочни договори между индустрията и АЕЦ „Козлодуй“ все още не е решено, в момента се водят разговори с бизнеса, поясни министър Стойнев.