Европа призова БСП бързо да се разграничи от "Атака"

Най-доброто от печата

03-07-2013, 06:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Сергей Станишев се отрече от Волен Сидеров и призова европейските партньори да принудят Бойко Борисов да се върне в парламента

Европейският парламент (ЕП) енергично поиска от БСП да се разграничи от "Атака", а като извънредна точка в дневния си ред включи дебат за положението в България. Разискванията започнаха веднага след дискусията за нарушаването на основните човешки права в Унгария. Двата дебата в Страсбург се преплетоха, защото социалистите, либералите и зелените нападнаха дясното правителство на унгарския премиер Виктор Орбан, а десницата от Европейската народна партия (ЕНП) им отвърна, че прилагат двойни стандарти, защото си затварят очите за сходни нарушения на върховенството на закона и свободата на медиите в България, където на власт е левицата.

"Политическите събития в България предизвикват дълбоките притеснения на Европейската комисия и което е по-важно - на българските граждани", обяви Европейската комисия в позиция за събитията у нас от идването на власт на кабинета "Орешарски". "Протестните демонстрации в България са ярка илюстрация на необходимостта от реформи и разкриват опасенията на гражданите относно силата на закона. ЕК приветства спешното оттегляне на спорната кандидатура (на Делян Пеевски), но подчертава, че в бъдеще е необходим коренно различен подход към назначенията на ключови постове - отворен, прозрачен и с оглед на качествата на кандидатите", отбеляза зам.-председателят на ЕК Вивиан Рединг, която отговаря за ресора правосъдие и вътрешни работи.

Часове преди сблъсъка в пленарната зала лично председателят на групата на социалистите Ханес Свобода призова Станишев да се разграничи от "Атака", защото поставя левицата в уязвимо положение. От парламентарната група на ЕНП, която подкрепя ГЕРБ, пък обявиха в декларация, че "предвожданото от българските социалисти коалиционно правителство не разполага с мнозинство в Народното събрание и разчита на услужливото парламентарно поведение на ултранационалистическата, ксенофобска и антиевропейска партия "Атака". ЕНП смята, че в нападките на председателя на Народното събрание Михаил Миков срещу българските медии, че "отразяват неуместно" протестите, намират своя отзвук и изказвания на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Десните евродепутати подложиха правителството на Орешарски на остра критика, че се заиграва с националисти, ксенофоби, антисемити и антиевропейци. Пръв направи сравнение между Унгария и България председателят на Еврокомисията Жозе Барозу, който заяви, че "от събитията в Унгария и България може да се направи общ извод - трябва да се гарантира свободата на словото и медиите, както и независимостта на съдебната система".

Обвинения за двойни стандарти прелетяха вчера многократно между левицата и десницата в Европарламента. Маркус Вебер (ЕНП) настоя в България да се проведат извънредни избори, тъй като, приемайки подкрепата на "Атака", БСП е сключила "сделка с дявола". От името на социалистите му отговориха Евегений Кирилов и Илияна Йотова. "Г-н Вебер, правите ли разлика между регистрация в пленарна зала и гласуване "за". "Атака" нито веднъж не е гласувала досега с БСП. Докато вашите партньори от ГЕРБ отказват да влязат в парламента и да работят като опозиция. Вие не забелязвахте по време на управлението на ГЕРБ как "Атака" гласува за правителството на ГЕРБ и за техните закони!", каза той. Илияна Йотова попита Вебер с какво право се меси в ситуацията в България. "Аз съветвам ли ви да има предсрочни избори в Германия? При положение че не всички мерки на правителството на Меркел се одобряват единодушно?"

Лидерът на зелените Даниел Кон-Бендит отправи критики и в двете посоки, като каза, че неговото разбиране за демокрация се различава от разбирането на българското правителство и затова в дебата за България е на страната на десните, но в критиките срещу Унгария е на страната на левите.

Лидерът на БСП Сергей Станишев декларира, че подкрепяното от него правителство на Пламен Орешарски няма нищо общо с "Атака" и също нападна остро ЕНП, че прилага двойни стандарти и не е била толкова възмутена, когато Волен Сидеров крепеше кабинета на Бойко Борисов. Според него българското правителство има ясна разграничителна линия с "Атака". "Партия "Атака" не подкрепи правителството при гласуването му в парламента. Партия "Атака" няма и свои представители в ръководството на Народното събрание", напомни Станишев. Той добави, че идеологията на "Атака" и нейната антиевропейска реторика не са приемливи за левицата.

Като лидер не само на БСП, но и на ПЕС Сергей Станишев прикани от София ЕНП да призове ГЕРБ да се върне в парламента и да участва в работата му като опозиция. Соцлидерът напомни на евродесницата, че от февруари 2010 г. след изборите в Албания тамошните социалисти не са участвали в работата на парламента и ЕНП тогава ги е призовала да приемат резултата от вота. "Припомням тази позиция на ЕНП, защото е хубаво да се мери с един аршин. Много се говори за поведението на "Атака", малко се говори за поведението на ГЕРБ. Те се стараят да дестабилизират парламента", допълни Станишев.

Въпреки уверенията на Станишев обаче БСП нито веднъж досега не е осъдила публично скандалното поведение на Сидеров, тъй като съществуването на парламента де факто се крепи на него. БСП и ДПС заедно имат 120 депутати, т.е. с един по-малко от необходимия брой, за да се осигури нужният кворум за пленарните заседания. Този недостигащ глас се осигурява лично от Сидеров или негови депутати. А неизменното оправдание на Сидеров за ролята му е, че така осигурява на страната "работещи институции" и е гарант срещу връщането на власт на бившите управляващи от ГЕРБ.

Склонността на БСП и ДПС да толерират с мълчанието си поведението на Волен Сидеров стана видна на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев на 20 юни. Тогава Сергей Станишев и Лютви Местан безучастно наблюдаваха опита на лидера на националистите да провали съвета. А само ден преди това двамата бяха одобрили Сидеров за шеф на антикорупционната и етична комисия на парламента, тъй като "Атака" "не участва пряко във властта". Седмица след това, когато заседание на парламента се провали заради обсадата на протестиращи, която подплаши депутатите от "Атака", Станишев призна, че без националистите в НС ще се наложи да ходи на избори. Вчера след множество журналистически въпроси той все пак каза, че поведението на лидера на "Атака" по време на КСНС, опитите на Сидеров за граждански арести, както и твърденията му, че медиите са "платени жрици на Бойко Борисов" са неприемливи.

 -------------------------

Едно към едно

------------------------

Манфред Вебер (ЕНП): "След малко ще говорим за България - къде бяха социалистите, когато решиха да работят заедно с "Атака".

Ханес Свобода (Соц.): "Г-н Вебер, ако бяхте толкова критичен към Унгария, щях да приема и вашите критики към България. Няма друга държава в Европа като Унгария, която да е променила толкова много закони, засягащи гражданските свободи".

Ги Верховстат (Либерали): "Г-н Вебер има проблем с географията, защото говори повече за България, отколкото за Унгария, въпреки че дебатът е за Унгария. "Атака" подкрепяше две години правителството на ГЕРБ, но вие мълчите. Това наричам лицемерие."