Планинари-ветерани от Бургас щурмуваха връх Ботев

Мисия Бургас

03-07-2013, 06:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Уникален геомаршрут показва изгаснали вулкани в Странджа

Над 90 туристи на възраст от 6 до 76 години, организирани в 6 лъча, превзеха Стара планина

С юбилейна среща на връх Ботев местното туристическо дружество "Морски вълни" отбеляза 50 години от създаването си. 

Повече от 90 туристи на възраст от 6 до 76 години, организирани в 6 лъча, щурмуваха най-високия връх на Стара планина по всички възможни маршрути и въпреки усложнената метеорологична обстановка и съвсем не лятната температура от 3 градуса, го покориха успешно.

В нeколкодневния тържествен преход се включиха и ентусиасти от Карлово. С вечер на туриста в хижа Рай планинарите от бургаския нефтозавод и техните гости продължиха празника, с който освен половинвековния юбилей на "Морски вълни", символично бе отбелязана и 50-тата година от производството на първия български бензин.

Традиционно най-ентусиазираните участници в проявата бяха децата, част от които получиха и своето планинско кръщение в подножието на най-високия водопад на балканския полуостров- Райското пръскало. Адмирации заслужи и групата на ветераните с водач Мария Миланова, в състава на която по планинските пътеки крачеха и някои от основателите на дружеството в далечната 1963 г.

"В планината рамо до рамо вървят хора с повече от 50 години разлика във възрастта, което създава много специфична атмосфера на приемственост. Децата виждат как възрастните не се предават, въпреки че понякога има тежки мъгли или силни ветрове, и това ги мотивира. И така вече половин век "Морски вълни" не само утолява у възрастните една вече създадена жажда за досег с планината, но и създава такава у най-малките. Веднъж изграден навика на двигателната активност и любов към природата, те остават завинаги. Това е нашата мисия",  обясни председателят на дружеството Стефан Цинцарски.