Ердоган засекрети разследването на смъртта на кюрдския младеж

Премиерът на Турция излезе пред парламентарната група на ПСР след пет дена мълчание

Днес бе взето решение за засекретяване на разследването по случая със смъртта на кюрдския младеж, пострадал по време на сблъсъците между турската полиция и кюрдските демонстранти, съобщи агенция „Фокус“.

 

При инцидента в петък бе убит един кюрдски младеж, а други девет кюрди бяха ранени. Събитията, които се случиха на 28 юни по време на протеста срещу изграждането на допълнителна сграда в жандармерийски участък, се разследват от компетентната Републиканска прокуратура в Диарбекир. Именно тя е взела решение разследването да бъде засекретено.

 

След петдневно мълчание днес премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган говори за пръв път пред парламентарната група на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР). В дневния ред на изказването се включи и селският бунт в околия Лидже. Ердоган подчерта, че това не е обикновен случай и в тази връзка обърна внимание на извършените напоследък успешни операции срещу наркотрафика.

 

"Това, на което се базира протестът в Лидже, е развитието на събитията, свързани с наркотиците, с опиатите, с канабиса. Приказките за участъка са празни измислици... В състояние сме да направим по-сигурни участъците. Защо? За сигурността на нашата страна", заяви Ердоган. "За извършването на това нямаме намерение да получаваме разрешение от която и да е политическа партии или организация. Нанесохме тежък удар на наркотрафика. Затворихме кранче за милиони долари. Беше нанесен много силен удар на търговията с наркотици, която трови младежите в Европа. Покриването на тази мръсна, отровна и кървава търговия с провокирането на протести, търсенето чрез тези протести на някакви права, представянето им като искане за едно универсално демократично право; всичко това най-меко казано е неморално и нечестно".

 

По време на речта си премиерът заяви, че има желание да завърши мирния процес, който бе започнат от правителството му с цел разрешаване на кюрдския проблем. "Нищо няма да ни отклони от пътя, мирният процес ще продължи", увери Ердоган депутатите от управляващата партия. "Проблемът не е от вчера и изисква много работа и търпение", допълни още премиерът, като призова "всички страни да запазят хладнокръвието си и да не губят търпение".