Ще върнем лекарите в училище, обеща Андреева

Здравният министър днес разговаря с бащата на починалия Теди

Здравният министър днес се срещна със Златко Желев, бащата на Теодор Желев, който на 7 май припадна в столично училище и по-късно почина в Окръжна болница. Д-р Таня Андреева съобщи, че ще се направи повторна проверка на случилото се на 7 май.

"Повторната проверка се налага, тъй като не са описани подробно в проверката на ИА "Медицински одит" всички обстоятелствата, за които днес ме информира бащата на Теди. Не проявявам съмнение към работата на проверяващите от "Медицински одит", но за да мога да изляза и да кажа има или няма грешка в този случай, трябва да съм сигурна, че всичко е направено по правилата", обясни здравният министър.

Таня Андреева обеща най-късно наесен ще бъдат внесени поправки в законодателството, които да върнат лекарите в училище.

Бащата на починалото момче съобщи, че съдебно медицинската експертиза се очаква да е готова около 15 юли.

"В събраните до момента доказателства има данни, които мен лично много ме смущават и аз ги споделих с министъра. Сигналът е предаден в "Спешна помощ", след което е предаден на диспечер и едва тогава на "Бърза помощ". През цялото това време са се загубили около 10 минути лутане. От "Бърза помощ" съобщиха, че линейката е била напълно оборудвана, а лекарката пътувала в нея при разпита признава, че е липсвало дефибрилатор. Тя е написала, че нещата са били обратими и е имало шанс синът ми днес да е жив. Затова помолих министър Андреева ако има възможност да се направи повторна проверка", съобщи Златко Желев.

Здравният министър отново изложи основните приоритети на Министерството на здравеопазването, които спомена още при встъпването си в длъжност - нова политика по отношение на спешната помощ, на общинските лечебни заведения, особено в малките населени места и създаването на по-облекчени условия за специализиране и започване на работа на младите лекари.

Д-р Таня Андреева смята, че това ще се случи "най-вероятно до края на годината". Тя обеща да се разграничи ясно в нормативната уредба кое е спешно и кое неотложно състояние. "Аз наследих един изтекъл срок за функциониране информационната система в спешната помощ. Вече сме предприели стъпки това да бъде коригирано".

Според министърката е много важно всички линейки да бъдат оборудвани за реанимиране на пациенти.

"112 може да бъде използван за всякакви други случаи, но не и при спешност. Моето лично мнение е, че при спешни случаи изобщо не трябва да има 112. Аз заставам зад това при спешни случаи да се звъни директно в спешните центрове, защото всяка минута е важна", коментира тя.

Във връзка със Специализираната болница за активно лечение по онкология, здравният министър каза, че още вчера е подписала заповедта за нова проверка. По думите й - там влиза и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Що се отнася до назначената за член на борда на болницата доц. Петранка Троянова, д-р Андреева увери, че няма промяна в позицията й.

Доц. Петранка Троянова беше отстранена от като директор на болницата преди четири години заради подозрения в престъпления по служба. Доказателства за това обаче не бяха открити. Преди два дни здравният министър върна доц. Троянова в Борда на директорите на онкологичното заведение. Това предизвика протести на служителите от болничното заведение.

"В този момент доц. Троянова би била много полезна, защото тя има опит и знае какво да иска и какво да гледа. Тя не е директор на болницата и няма правомощия като такъв. Мисля, че този случай доста се позасили", заяви здравният министър.

Д-р Таня Андреева съобщи, че вече обявен конкурс за нов директор на болницата.