Цеков настоя за пропорционална избирателна система

Политика

02-07-2013, 12:53

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Публично обсъждат избирателната система

Тя да бъде със задължителни преференции и кандидатите да зависят изцяло от вота на избирателите

Започна дискусията на Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения в Народното събрание. Тя е ръководена от Мая Манолова за нов Изборен кодекс с участието на експерти по темата и представители на НПО.

Пръв взе думата Борислав Цеков, който е за пропорционалната изборна система с преференции. Цеков е председател на Управителния съвет на Института за модерна политика и един от идеолозите на гражданското непратийно движение "Модерна България".

"Когато говоря за преференциалната избирателна система, говоря за задължителната преференция, което означава без праг", каза Цеков. "И кандидатите да зависят изцяло от вота на избирателите, което ограничава възможността за манипулации. Това радикално повишава влиянието на гражданите в листите, а не на партийните селекционери. Партиите си запазват правото на кадрова политика, издигат кандидатите в листите, но хората ще казват кой става и кой не."

Цеков смята, че тази система трябва да се съчетае и с възможността за съществуването на т. нар. граждански листи. Той посочи, че те трябва да бъдат равнопоставени с партийните листи, защото има гражданска енергия отвъд партиите, която "не иска да се подчинява на партиен лидер и на партийна дисциплина".

"Основните предимства на тази система са: така се дава възможност за по-широко представителство на гражданите, намалява се опцията да се монополизира политическият живот от 2-3 големи партии, въвеждането на засилен мажоритарен елемент насърчава конкуренцията, в т.ч. и междуличностната", заяви Борислав Цеков.

Той поздрави ръководството на НС за решението да включи в такъв мащаб гражданското общество в писането на Изборния кодекс, а не само партийните политбюра, както беше досега.

Янко Петров, един от лидерите на протестите през февруари, предложи да се разшири обхватът на дискусията, да се качи в Интернет информацията за различните проекти и да се пусне в Интернет анкета, за да се види реакцията на хората по тях.

В пленарната зала присъстват стотина представители на неправителствени организации. Има представители на Сметната палата, на ГРАО, на НСОРБ, членове на Изборния борд към Министерски съвет, ЦИК, тук са и представители на КБ, ДПС, "Атака", НДСВ, ВМРО, партията на Зелените и др. В пленарната зала не присъстват представители на ГЕРБ.