Уволненият шеф на затвора оправдан, връщат го на работа

Крими

02-07-2013, 11:22

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Следели GSM-а и интернета на Кела в затвора

Босът от СИК Пламен Дишков-Кела не е ползвал таблет с интернет в затвора, а устройството е било на друг пандизчия.

До този извод стига Върховният административен съд, след като разглежда доказателствата по жалба на шефа на затвора в Бургас Деян Костов срещу уволнението му, съобщава "24 часа".
По делото има и данни, че Кела нарочно е оставен да сърфира в глобалната мрежа от килията си по настояване на Криминална полиция, за да установи с кого си комуникира той. 
Дишков бе издирван няколко години от Интерпол, защото бе осъден задочно като поръчител на убийството на бизнесмена Димитър Стаматов-Мастара. 
Костов е уволнен заради таблета с интернет, за който се твърди, че се ползва от Кела, но всъщност е открит при личен обиск на Деян Савов. Освен това проверка на инспектората на Министерството на правосъдието установява, че Костов е пращал рецидивисти да работят в овчарник извън пределите на затворническото общежитие с по-лек режим.

Един от тях е Янаки Паскалев от фамилията на заможни роми в Дългопол. Осъден е за отвличане и убийство на мъж и жена от прислугата, които са подозирани в кражба. Преместен е от затвора във Варна и според проверката е настанен в затворническо общежитие "Житарово" и се грижи за овцете в стопанството извън разпоредбите на закона. 

На 10 юни излиза и решението по жалбата на Костов срещу уволнението му. То е отменено и той може да се върне на поста си. 
"Очаквах такова решение и съм доволен. Когато влезе в сила, ще мисля какво да правя. Не знам защо бившият зам.-министър на правосъдието реши, че таблетът е на Пламен Дишков и че аз нося отговорност за това", каза Деян Костов пред "24 часа". В момента той е адвокат. 11 г. е бил шеф на затвора в Бургас.
Предисторията на скандала със затворническия шеф и ВИП пандизчията започва на 11 май 2012 г. Публично известен е следният факт: На тази дата зам.-министърът на правосъдието Пламен Георгиев и шефът на дирекция "Изпълнение на наказанията" Митко Димитров правят внезапна проверка в затвора.

Акцията е по сигнал от март. Пламен Дишков-Кела е изведен от килията си. На медиите е съобщено, че там е открит таблет с рутер за интернет. По това време шефът на затвора е в командировка. Срещу него започва дисциплинарно производство и се проверява дейността му като началник. Два месеца по-късно е уволнен. 
Какво се случва всъщност? На 13 март 2012 г., два месеца преди внезапната проверка, в инспектората на Министерството на правосъдието е получен сигнал, че Пламен Дишков-Кела има таблет в килията си и свободно сърфира в интернет. 
Подозрението е основано на оперативна информация, получена от затворници Сигналът е от служител на Криминална полиция, който отговаря за набиране на информация от лишените от свобода с цел разкриване и предотвратяване на престъпления. Според Министерството на правосъдието сигналът е предаден на Костов същия ден.

Тогава в кабинета му се провежда съвещание на служители в затворническата администрация и полицая, който е подал сигнала. Той предлага Кела да бъде изведен от килията си, за да се открие таблетът.

Според ченгето, което също е разпитано в хода на дисциплинарката срещу Костов, началникът на затвора не е предприел действия, а е казал, че ще помисли. Според други свидетели по делото са предприети претърсвания, но таблет с интернет не е открит. 
Два месеца по-късно зам.-министърът на правосъдието Пламен Георгиев пристига в затвора на внезапна проверка. Тогава наистина са открити забранени на затворници вещи, но се оказва, че не са били на Кела. 
По време на проверката е обискиран пандизчията Деян Савов и според протоколите в него са открити таблет, безжични слушалки free talk с USB, два мобилни телефона и рутер за 4G интернет връзка.
Въпреки това една от причините Костов да бъде уволнен е, че не е предприел действия за изземване на таблета от Пламен Дишков-Кела. 
"Липсват доказателства, че такива вещи са намерени в килията на Пламен Дишков, което е вменено като нарушение на жалбоподателя, а за установеното с горецитираните протоколи намиране на неразрешени вещи у лишения от свобода Савов не се установява въз основа на какви доказателства е прието, че същите имат връзка с Дишков.

От протоколите на първо място се установява, че същите са намерени при личен обиск на Савов, а не при обиск на килията. Липсват доказателства, от които да се установява фактът, че Савов и Дишков са били в една килия, както и каквито и да е други доказателства, че така намерените при извършен личен обиск на лицето Савов неразрешени вещи са на Дишков", пише съдът в решението си, с което отменя уволнението на Деян Костов. 
Още в деня на проверката Костов дава обяснения за това защо не е предприел мерки за претърсване на килията на Кела. Твърди, че е получил информация от оперативни работници на Криминална полиция за това как мобилният телефон на Кела е поставен под наблюдение и че изземването му може да провали планирани мероприятия
Това означава, че контактите на боса от СИК са следени с цел разкриване на други престъпления. Полицай обаче твърди, че Кела ползва таблет и контактува с други по интернет, а същата вещ е открита по време на проверката у Деян Савов, с когото дори не са в една килия. 
Пламен Дишков-Кела е един от ВИП затворниците в Бургас.
Екстрадиран е у нас от Португалия през 2012 г. Твърди, че е невинен за убийството на Мастара. Поддържа интернет сайт, на който публикува протоколи от съда и факти за правния казус, в който е намесен. Като адрес на сайта е посочен този на затвора. Дори след уволнението на Деян Костов Кела продължава да поддържа сайта си, като
последната му актуализация е от февруари тази година
. Публична тайна е, че в местата за лишаване от свобода затворниците ползват наркотици, интернет, мобилни телефони и други вещи, които са им забранени по закон.