При нас няма "калинки", увери Стойнев

Ако служебното правителство си беше свършило работата, до месец и половина можеше да се избегнат санкциите

При нас няма "калинки" - хора, които никога не са били в енергетиката да заемат определени длъжности. Ако не дай си Боже стане някаква авария хората трябва да имат опит.

Това заяви министърът на икономката и енергетиката Драгомир Стойнев пред БНТ. Той подчерта, че служебното правителство не си е свършило работата, тъй като през април акциите на ЕСО са отписани от НЕК и трябвало да бъдат вписани в полза на БЕХ, това не се е случило.

"Заведено е дело от близо година от ЕК срещу България. До 30 юни трябваше вече да имаме реалното разделяне на мрежата от оператора, на ЕСО от НЕК, за съжаление това не се случи", каза Драгомир Стойнев. "Във всеки един момент може да се наложи глоба. Бях длъжен да предупредя, че има такава заплаха от глоба. Разбира се, може да се избегне наказание", добави той.

Енергийният министър каза, че на 27 май е освободен съветът на директорите на ЕСО, което показва, че не могат да бъдат предприети никакви последващи действия.

"Ако служебното правителство си беше свършило работата, можеше до месец и половина да се избегнат санкциите. Правим всичко възможно да няма санкции, но сме под заплаха, защото има заведено дело срещу България", твърди Стойнев.

Той заяви, че бизнесът е притеснен от това, че цялата енергия от АЕЦ "Козлодуй" ще бъде изнесена. Стойнев беше категоричен, че това няма да се случи.

"Българските граждани трябва да се възползват от евтината енергия, защото тя е строена с техните пари. Доста висока такса пренос има, което не позволява на българската енергетика да изнася електроенергия. Тук е 17 евро тази такса. Ако се приеме Законът за енергетиката таксата ще бъде свалена. Трябва да се помисли за дългосрочни договори за големите индустриалци, за да имат сигурност и независимост. Трябва първо да се успокои системата, да има достъпна електроенергия за гражданите и бизнеса, да има финансов поток в енергийната ни система и когато има стабилност, да мислим за следващите стъпки. Ще внеса доклад за енергетиката какво е актуалното състояние на системата, необходимо е да направим отново бъдеща стратегия на базата на този доклад. Така трябва да направим системата, че да не се получават бъдещи трусове", каза министърът.

За договора с двете американски централи - Марица Изток 1 и 3 - той каза, че първо трябва да се проведат разговори със самите инвеститори.

"Трябва да намерим механизма така, че хем да се разплати държавата, хем да се намери тази рамка. Какво от това като се изхарчат тези 2 млн. лева, за да дойде някой и да каже какво да правим", запита реторично Стойнев. Той подчерта, че в ЕСО, БЕХ и НЕК има достатъчно специалисти.

"Неслучайно казах, че въпреки че АЕЦ "Белене" е замразен, е продължавано да се плаща именно за такива консултантски услуги. Плащани са много пари, възложил съм проверка. По този начин управлението на енергетиката не може да продължава. Асен Василев е знаел какво се случва, имало е фактури. Не може, когато си спрял конкретен проект да продължаваш да плащаш за нещо, за което нямаш нужда, това е източване на системата. За "Белене" нали говореха, че е гьол, защо, когато се смяташе, че "Белене" е лош проект. ГЕРБ са подписали 6 допълнителни анекса към договора с руснаците. Ще стане ясно чии подписи стоят под тези договори. Този, който се е подписал, ще си понесе вината", категоричен е Стойнев.

Енергийният министър подчерта, че трябва да се води политика, която наистина е за оздравяване на системата. "В момента, в който се каже, че това е далавера и че правя нещо, за да източвам системата, веднага си подавам оставката. Да, има големи интереси, някои хора от енергетиката стимулират протестите, за да не се случат реформите в енергетиката, но трябва да сложим край на тази политика."

Според Стойнев неслучайно има толкова много видни бизнесмени и по телевизията.

"Има и хора от служебното правителство, никой не иска да се променят нещата. Дали започваме по един нов път зависи от президента. Апелирам към всички партии, дори и към ГЕРБ, нека да подкрепят този законопроект за енергетиката. Никога досега електроенергия не е била намалявана, но ние създаваме възможност за това", увери Драгомир Стойнев.