Нека да променим нещата заедно, призова Манолова

Политика

02-07-2013, 08:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Трябва да се пренапишат над 70% от текстовете в Изборния кодекс"

Изработването на новия Изборен кодекс не трябва да се обвързва с организирането на предсрочни избори. Това заяви пред БНР зам.-председателят на НС Мая Манолова. "Мисля Изборният кодекс да бъде направен в нормална установка, в която да се проведат честни избори. Избори, които да мотивират хората и те да се случат при висока избирателна активност, с мажоритарен елемент, който искат хората", каза Манолова. Тя подчерта, че сроковете на комисията по Изборния кодекс е тримесечен, след което той ще влезе в пленарна зала.

Социалистката е категорична, че ще има нов Изборен кодекс.

"Имаше дебати в парламента и с гражданските организации, желанието за промяна е толкова сериозно, промените са толкова същностни, които се налагат, че трябва да се преработват над 70% от текстовете", заяви Манолова. Според нея, ако се премине към смесена избирателна система, това ще значи абсолютно пренаписване на текстовете за регионите, ако се мине през машинно гласуване също ще има доста пренаписване на текстове.  

"Това са промени, които не могат да се реализират с добавки и промени само тук - там в някой текст. Искаме да създадем качествен продукт", подчерта зам.-председателят на Народното събрание.

Мая Манолова каза, че в НС са се провели обсъждания, които са очертали рамката на това какво искат гражданските движения. Тя заяви, че "вратата е широко отворена" за всяка гражданска организация.

"Отговорността е на политиците, но и на гражданското общество. Нека да променим нещата заедно", призова Мая Манолова. "Ние сме се обърнали към всички граждански организации, които имат идеи да се включат в днешното обсъждане в НС. И гражданските организации, които бойкотираха втората дискусия в НС, се включиха в първото обсъждане. Разграничението правя между техните предложения, които са разумни и желанието им да налагат ултиматуми на НС, условия, които да бъдат преграда в по-нататъшната работа. Мисля, че те ще преосмислят тази своя позиция. Ако искат да променят правилата и системата, трябва да се включат лично, а не просто да наблюдават отстрани и да критикуват", заяви Мая Манолова.

За промени в Конституцията Манолова каза, че не трябва да се подхожда конюнктурно. "Какво значи образователен ценз? В коя съвременна демократична държава има образователен ценз по отношение на гласуването, това е дискриминационна мярка, която я абсурдна за България."