Правителството внезапно поиска спешна актуализация на бюджета

Най-доброто от печата

02-07-2013, 07:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Не е ясно защо при ритмичното изпълнение на приходите и разходите премиерът заговори за срив в държавната хазна и нужда от завишаване на дефицита

В 18-ия ден на протестите правителството започна опасна игра с публичните финанси. На фона на ритмичното изпълнение на бюджета и отчетен излишък за първите пет месеца на годината премиерът Пламен Орешарски обяви в интервю за Нова телевизия, че в държавната хазна ще се отвори дупка от 1 до 2 млрд. лв. Според кабинета единственият начин тя да се запуши са: актуализация на бюджета за 2013 г., завишаване на дефицита и увеличаване на държавния дълг. Само допреди дни при идентични данни правителството твърдеше, че актуализация в бюджета не се налага. Според експерти аргументите, с които се тръгва към промяна в приходите и разходите на държавата, не са убедителни, а правителството рискува само да създаде криза и да вкара страната в стагнация.

Новината за актуализация на бюджета дойде изненадващо на фона на уверенията на финансовия министър Петър Чобанов, че до такъв ход няма да се стигне. Още от първите дни на мандата си правителството започна да твърди, че в бюджета няма буфери, че в приходната част може да се отвори дупка от 1 млрд. лв., а във финансовото министерство чакат просрочени плащания и заявки за допълнителни разходи за над 830 млн. лв. Подробни данни, които да подкрепят тези твърдения, така и не бяха предоставени, а и Чобанов, и Орешарски уверяваха, че кабинетът ще се опита да се вмести в бюджета за тази година.

Вчера актуализацията в близките седмици внезапно се оказа неизбежна, при това на фона на благоприятни данни за изпълнението на бюджета към края на май. Според месечната информация, предоставяна от финансовото министерство, дефицитът в държавната хазна от първите месеци на годината вече е компенсиран и в края на май бюджетът излиза на излишък от 45.5 млн. лв. От данните става ясно, че постъпилите приходи леко изостават като дял спрямо изпълнението през 2012 г., а разходите леко избързват, но отклонението не е голямо. Въпреки това в интервю за Нова телевизия Орешарски заговори за още по-голям риск от неизпълнение на бюджета - в размер до 2 милиарда. Финансовият министър Петър Чобанов от своя страна бе принуден да обяснява, че отчетеният излишък не е достатъчен знак и е с по-лоша структура от миналогодишния. Той за пореден път изтъкна липсата на буфери в бюджета и понижените прогнози за ръст на икономиката. Но така и не стана ясно какво точно се е променило в актуалната обстановка само за седмица, за да се налага актуализация на бюджета.

Сметките показват, че ако иска да запълни извънредна дупка от 1 млрд. лв. в хазната, правителството ще трябва да надвиши позволения по закон дефицит от 2% от БВП. В момента планираният дефицит е за 1.1 млрд. лв., или 1.4% от БВП. Вчера Чобанов увери, че правителството ще се опита да се побере и в националните, и в европейските ограничения, но не е ясно как ще стане това при откритите минуси в хазната. Общото ограничение за дефицита в ЕС е 3% от БВП. От думите на Чобанов се разбра, че наред със занижаване на приходите при актуализацията ще се наложи и завишаване на отделни разходи. Според финансовия министър има много непланирани в бюджета дейности, които трябва да бъдат разплатени, а възникват и допълнителни разходи покрай подготовката на България за новия програмен период на ЕС за 2014-2020 г. С актуализацията ще се осигури ресурс и за разплащане на забавените плащания към бизнеса. Към края на юни само невъзстановеният ДДС е 315 млн. лв., а задълженията на правителството са малко над 100 млн. лв.

Увеличаването на дефицита ще доведе до ръст на държавния дълг. Към края на май той е бил 13.6 млрд. лв., а по закон може да е до 14.6 млрд. лв. Емитирането на нови ДЦК в момента обаче е ограничено, защото размерът на новопоетия дълг не може да надхвърля 2 млрд. лв. през годината, а до момента са емитирани над 1.3 млрд. лв. От обясненията на Чобанов се разбра, че ограничението за новия дълг вероятно ще отпадне, но горният лимит от 14.6 млрд. лв. в края на годината ще се запази. 

"Актуализацията на бюджета винаги е лош знак, от нея никога не е следвало нищо добро. Наред с това правителството няма причина да твърди, че ситуацията се влошава. Изоставането от първите месеци на годината бе компенсирано, фискалният резерв, оставен от служебния кабинет, е достатъчно висок - 5.8 млрд. лв. Това означава, че или кабинетът е изпуснал харчовете през юни - месец, за който още не сме видели резултатите, или иска да увеличи разходите, усещайки липсата на обществена подкрепа. Опитът да се купува време чрез внушения за криза обаче може наистина да стимулира такава и да вкара икономиката в стагнация", коментира пред "Сега" вчера Георги Ангелов от "Отворено общество".

"Продължавам да съм озадачен от прогнозите за сериозно неизпълнение на бюджета. Те се разминават с официалната информация за приходите и разходите на държавата. Ако тези твърдения не бъдат подкрепени с аргументи, остава впечатление, че зад тях стои политически мотив да се внуши колко е лошо положението в държавата и как правителството трябва да работи и да предприема спешни мерки", смята и Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч". 



РОКАДА

Шефът на митниците Ваньо Танов сам е поискал да бъде освободен от поста от 1 юли, обяви вчера финансовият министър Петър Чобанов. По здравословни причини освобождаването на Танов се е забавило. За поста му ще бъде обявен конкурс, като до избора на нов титуляр задълженията на Танов ще поеме заместникът му Борислав Борисов.