Брюксел погна България за ДДС

Най-доброто от печата

02-07-2013, 07:05

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Наказателната процедура може да доведе и до пререшаване на всички загубени дела на бизнеса за възстановяване на ДДС

Европейската комисия (ЕК) започна наказателна процедура срещу България заради откази на данъчните да възстановяват ДДС на фирми.

За началото на процеса, който може да завърши с осъждане на страната на тежки глоби, съобщи адвокат Михаил Екимджиев, който подал сигнала до Брюксел. Правозащитникът се е оплакал от името на търговеца на зърно "Куарт" ООД, на когото данъчните отказали да възстановят ДДС за над 113 000 лв. по 13 фактури. Мотивите им за това са, че сделките на фирмата с различни доставчици реално не са извършени.

Данъчните обосновават липсата на сделка с различни нередовности при доставчиците, например, че нямат складова база или нямат сключени договори с достатъчно работници. "Имаме десетки жалби за това, че българските данъчни власти произволно отказват възстановяване на данъчен кредит, приемайки доставките за нереални или неосъществени", твърди Екимджиев.

Той обясни, че според европейското законодателство връщането на ДДС може да бъде отказано само ако се докаже недобросъвестност на получателя на доставката. "А у нас се отказва за някакви нарушения по веригата, включително от преки и непреки доставчици", каза адвокатът.

"Това е все едно да си поръчаш нещо от магазин, да си регистриран по ДДС и после да не ти го възстановят, защото шофьорът на камиончето, с което са ти го доставили, няма трудов договор", обясни адвокатът.

По думите му има абсурдни случаи, когато фирмата има доказателства за сделката - товарителници от пристанища, и се отказва връщане на ДДС, защото камионът, взел стоката от порта, нямал винетка.

"Проблемът с непризнаването на доставките е често срещан. Обикновено нарушения се откриват не при доставчиците, а при техните поддоставчици. Проблемът е, че последният купувач по веригата няма отношения с тях и не може да ги проверява и контролира - заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. - Подобни процедури са една от ползите от еврочленството на България и подобряват бизнес средата у нас".

За широкото разпространение на проблема потвърди и изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов. "Имаме доста случаи, при които на наши членове беше отказано възстановяване на ДДС без никакво основание, включително и заради безпричинно непризнаване на доставките. За съжаление практиката у нас е да се възстановява ДДС на фирми, близки до правителството. Многократно сме поставяли този проблем пред НАП", каза Иванов.

Освен че наказателната процедура може да преобърне практиката на данъчните, тя може да доведе и до пререшаване на всички загубени дела на бизнеса за възстановяване на ДДС на подобни основания.

Ако България не се поправи и бъде осъдена в Съда на ЕС в Люксембург, решението на европейските магистрати е основание за възобновяване на делата на фирмите, които след 2007 г. са загубили битката за ДДС с данъчните с мотив, че сделките им не са реални. Нещо повече - тези компании могат да съдят за обезщетение българските съдилища, които не са приложили правото на ЕС и са ощетили добросъвестни бизнесмени.

"Мотивът, с който възстановяването на ДДС е отказано, защото "не е установена кадровата и техническата обезпеченост на доставчиците", е стандартен и това дали действията им са правомерни или не, зависи от това какви конкретни доказателства имат по конкретния случай", коментира данъчен, пожелал анонимност. Именно нередовните доставчици обаче са в основата на ДДС измамите. "Трябва да се създаде публична информационна система, чрез която фирмите да проверяват дали доставчиците им са изрядни", смятат данъчни.

До приключването на броя от Министерството на финансите не коментираха наказателната процедура.