Протестиращите имат култура да изразяват исканията си, заяви Лозанов

Общество

01-07-2013, 12:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изказванията на Миков са опасни за свободата на обществото, обявиха от БХК

Председателят на СЕМ коментира критиката на Миков към медиите

Протестиращите имат култура да изразяват исканията си, но е необходима и политическа култура да управляваш по време на протести. Това заяви в ефира на bTV председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) доц. Георги Лозанов.

Той смята, че протестът през февруари и този през юни е един и същ, който протича различно във времето и пространството. "Има разлика в мотивацията и стила, но става дума за промяна на начина, по който се прави политика в България," обясни доцентът.

Той коментира обвинението на председателят на НС Михаил Миков към медиите, че допринасят за "ескалиране на напрежението" с начина, по който отразяват протестите.

"Напомням на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии, че справедливото и спокойно отразяване на ситуацията в столицата и в страната е дълг на всеки обективен журналист," посочи парламентарният шеф. По думите му, съзнателно или не, избраният от много телевизии начин за отразяване на гражданското недоволство, допринася за ескалиране на напрежението.

По повод изказването, предизвикало остри реакции на медии и неправителствени организации, СЕМ публикува декларация, с която напомни, че според закона политиците нямат право на намеса в редакционната политика на медиите.

"Михаил Миков е от балансираните културни лица на БСП. Въпросът е дали зад това изказване не се крие план за действие – чрез лостове, виждани многократно през годините," подчерта Георги Лозанов. По думите му, медиите реагираха, за да не се превърне "пожеланието в назидание".

Георги Лозанов подчерта, че плурализмът е изискване само за обществените медии, частните могат да имат своя гледна точка. "Трите национални телевизии имат балансирано представяне на протестите и на основните новини," обясни още Лозанов. Той допълни, че на територията на медиите се води граждански дебат.

Председателят на СЕМ критикува новото парламентарно мнозинство, което е наследило от предишното правото да избере нов член на СЕМ. "Парламентът прави избор спешно и по непрозрачна процедура," посочи Лозанов и отбеляза, че това се случва на фона на критиките за непрозрачния избор на Делян Пеевски за председател на ДАНС и на редица други кадрови грешки.

"Предполагам, че това е свързано с предстоящия избор на директор на БНТ. При положение, че ще има конкурс за директор на обществена медия, може да се предполага, че като се търси спешно назначение, то ще дойде с поръчка да намери определен човек за директорския пост," обясни Георги Лозанов.