Добро утро, Джулай морнинг е!

Хиляди посрещат изгрева на слънцето на 1 юли

Хиляди посрещнаха изгрева на слънцето на 1 юли. Въпреки облачното утро, "Джулай морнинг" беше посрещнат на много места в България.

Община Каварна организира традиционно посрещане с участието на John Lawton, Б.Т.Р., Отряд 13, Black Flame, Gotta G, Free Riders, REV, Legendarya.

За сигурността на участниците на Джулая, освен служители на РУ на МВР - Каварна, ще се грижат и 40 души частна охрана. Светещи балони ще очертават стръмнините край Камен бряг по време на фестивала. Надуваемите маркери, както и 1,5-километрова лента, ще бъдат поставени, за да бъдат избегнати инциденти.

Освен на Черноморието, хора се събраха и в някои от крайдунавските градове, както и на други места. Софиянци например посрещнаха първите слънчеви лъчи на Витоша, но във Враца дъждът отмени намеренията за изработката на обща пясъчна фигура и посрещане на Джулай морнинг на "Хижата".

"Джулай Морнинг" (по името на известната песен на "Юрая Хийп" от 1971 г. "July Morning") в България се отбелязва от средата на 80-те години на миналия век. Традицията е свързана с хипи движението в Америка и Европа, но е популярна и у нас. През нощта на 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие, по крайбрежието на река Дунав, или на други символични за тях места, за да посрещнат заедно изгряващото слънце.