Детектор на лъжата - хит сред ревнивците у нас

Най-доброто от печата

01-07-2013, 06:22

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Броят по 150 лв. за частен полиграф

Българите все по-често прибягват до използването на детектор на лъжата, за да разберат дали партньорите им са им верни.

Полиграфът се оказа хит и сред фирмите, които търсят лоялни служители, разследвали изнасяне на информация или пък кражби от офиса. Това разказа Йоан Владимиров от детективска агенция „Рефлекс” за "Новинар". Експертът се обучава по методиката на Backster School, които в момента организират специални курсове в България. Обучението се извършва от водещи специалисти, членове на Американската полиграфска асоциация. На лекциите присъстват и служители от ДАНС и МВР.

Владимиров обясни, че детективската агенция е създадена преди 12 години, като основните й ангажименти са свързани с разследване на изневери. Заради многото запитвания, от агенцията решили да предложат на клиентите си и детектор на лъжата. Точността по метода, по който работят, се изчислява между 85-97 процента.

Детективът обаче предупреждава, че трябва хората да се доверяват на доказани специалисти, тъй като от това зависи животът им. „Трябва да се зададат до 3 въпроса, в противен случай процентът на успеваемост пада много рязко. Въпросите трябва да бъдат кратки, точни и ясни и да се отговаря само с „да” или „не””, поясни Владимиров.

През годините, в които е в професията, специалистът е бил свидетел на много интересни случки. При една от тях 65-годишен мъж завел съпругата си, за да разбере дали не му е изневерявала, докато е бил в казармата през далечната 1963-а година. Оказало се, че жената не само не е съгрешила с друг мъж, а и най-неморалното нещо през живота й било да каже на друго момче, че го харесва, но си има гадже. Иначе много често на полиграфа сядали и млади двойки, които имали съмнения един в друг.

Оказва се, че от изследваните половината изневеряват, а другите са честни с партньорите си, обобщи Владимиров. Не липсвали и драми, след като резултатите излязат наяве. Тръшкането на врати и обвинения, че машината не отчита правилно, били само част от репертоара на гузните клиенти. В такъв случай тестовете се повтаряли безплатно, за да се уточнят детайлите. Някои от виновниците се опитвали да саботират изследванията, мислейки че прочетеното в интернет ще им помогне, но това изглеждало по-скоро смешно и не давало резултат.

Имало много случаи, в които неверниците се опитвали да подкупят полиграфиста. За тяхно нещастие обаче професионалният морал надделявал и партньорите им узнавали за предателствата. Не било рядкост да се тестват и цели семейства. Фамилиите сядали един по един на детектора, защото от дома им изчезвали ценни предмети и никой не си признавал.

Всеки, който има съмнения в половинката или иска да провери искреността на някого, може да направи тест с полиграфа срещу 150 лв. Ако пък иска да е по-сигурен в резултатите, може да използва и детективски услуги.