Разделението на НЕК от ЕСО трябваше да е факт, заяви Добрев

Санкциите на ЕК не се прилагали единствено след неспазване на Европейското законодателство

Националната електрическа компания (НЕК) щеше да има 600 млн. лв., ако не бяха общо 2.5 млрд. лв. похарчени за АЕЦ "Белене" и Цанков камък.

Това каза в Хасково депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, по повод коментара на настоящия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за състоянието на НЕК и на сектор енергетика в страната.

За разделенито на НЕК от ЕСО, Добрев каза, че това трябваше вече да е факт.

"За това разделяне имаше избран международен консултант. Ако той не си е свършил работата в срок, трябва да му се търси отговорност", заяви бившият министър на икономиката.

По думите му - санкциите от Европейската комисия не са автоматични и се прилагат единствено след осъдителна присъда за неспазване на Европейското законодателство. "Към момента такава няма. Обикновено този процес трае между една и две години. Ако в този период несъответствието бъде отстранено, до санкции няма да се стигне", допълни Делян Добрев.

По-рано днес на извънредна пресконференция енергийният министър Драгомир Стойнев каза, че България може да бъде санкционирана от ЕС, тъй като процесът на разделяне на ЕСО от НЕК е блокиран от действията на служебния кабинет, а срокът изтича днес. Освен това Стойнев каза, че НЕК е в критично състояние и има дълг в размер на 1,9 млрд. лв. 

Според Добрев основното послание в пресконференцията Стойнев е свързано с този дълг и особено това, че повечето задълженията на НЕК са към БЕХ и към АЕЦ "Козлодуй" – над 1 млрд. лв.

"Това наистина е така – това са цифри, които не могат да бъдат манипулирани, но трябва да си дадем сметка, че ако не бяха 1.5 млрд. лв., изхарчени от НЕК за проекта АЕЦ "Белене", и 1 млрд. лв. за Цанков камък - общо 2.5 млрд. лв., НЕК днес щеше да има 600 млн. лв. Така че, когато се цитират цифри, е добре да се има предвид, откъде са дошли всички тези задължения на НЕК.", обясни Добрев.

Притеснително е, че централите на Христо Ковачки, за които се говореше че ще бъдат извадени от микса при образуване цената на тока, ще останат в него, както и заводските централи, на които трябваше да се ограничи производството на електроенергия до размера над собствените им нужди, заяви още бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Той обясни, че идеята на промените в Закона за енергетиката беше да се даде възможност на тези скъпи ТЕЦ-ове да изнасят електроенергията, а не да продължим да я купуваме в страната.

Добрев обясни още, че трите ТЕЦ-а на Ковачки продават ел. енергия на НЕК, която е на стойност над 100 лв. За сравнение токът на АЕЦ Козлодуй е на 42 лв.

За активите на БЕХ ексминистърът каза, че директорът на холдинга Михаил Андонов не е упълномощен да се разпорежда с активи на компанията. "Дори и да има такова, то не може да доведе до продажба на ВЕЦ. Първо, БЕХ няма ВЕЦ-ове. И второ, от 2010 година всяка продажба на дълготрайни материални активи се извършва от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол", обясни Делян Добрев. Тои припомни, че ВЕЦ-овете са в забранителен списък и за продажбата им трябва решение на Народното събрание.