Обама влиза в килията на Мандела

Свят

30-06-2013, 16:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нелсън Мандела вече е на командно дишане

Днес президентът на САЩ ще кацне в Кейптаун, за да посети затвора на о. Робън

Американският президент Барак Обама днес ще посети затвора на о. Робън, където Нелсън Мандела е изкарал 27 г. като политически затворник по време на режима на апартейда.

"За мен ще е голяма привилегия и чест възможността да заведа дъщерите си там и да ги науча на историята на тона място и тази страна", заяви в събота стопанинът на Белия дом в Претория.

Обиколката на Обама в Сенегал, РЮА и Танзания има за цел да промени оценката, че той пренебрегва Африка, откакто дойде на власт през 2008 г. В същото време целта е контрапункт на растящото влияние на Китай на богатия на природни богатства Черен континент, предаде АФП.

Той не посети Мандела, който е на командно дишане в болница. В събота Обама и съпругата му Мишел разговаряха по телефона с Граса Машел, съпругата на Мандела. После президентът на САЩ направи частни посещения на няколко от дъщерите и внуците на героя на Южна Африка, за да изрази своята подкрепа за тях.

"Битката тук срещу апартейда, битката за свобода, моралната смелост на Мадиба историческият преход на страната към свободна и демократична нация, бяха лично вдъхновение за мен", каза Обама. "Те бяха вдъхновение за света".

При визитата си в Кейптаун Обама ще произнесе ключова реч за ролята на Мандела и неговото непреходно наследство като перспектива за възраждаща се Африка.