НЕК е в критично състояние, има дълг от 1,9 млрд. лв.

Политика

30-06-2013, 14:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Системата ще продължава да губи пари, очакват се санкции срещу държавата, заяви Стойнев

НЕК е в критично финансово състояние. Задълженията на дружеството са в размер на 1,9 млрд. лв. Това съобщи на извънредна пресконференция икономическият министър Драгомир Стойнев.

Той каза, че системата ще продължава да губи пари. България може да бъде санкционирана от ЕС, тъй като процесът на разделяне на Единнния системен оператор (ЕСО) от Националната електрическа компания (НЕК) е блокиран от действията на служебния кабинет, а срокът изтича днес.

Драгомир Стойнев извести, че акциите на ЕСО не са вписани в полза на БЕХ, въпреки че още в края на април те са отписани от НЕК и не са предприети действия за прехвърлянето им.

"2 дни преди да стана министър, е променен уставът на ЕСО и е освободен тогавашният Съвет на директорите, което реално е блокирало процедурата. Тази отговорност се носи изцяло от служебния кабинет", каза Стойнев.

Тази седмица ЕСО ще предприеме процедура за вписване на новия устав и промяната на собствеността на акциите. Така ще започне процесът по разделянето и акциите ще бъдат прехвърлени на новия собственик – БЕХ.

"Заради това забавяне от днес нататък до финализиране на разделянето, ако има санкции и от ЕК, НЕК трябва да плаща по наказателна процедура 9000 лева на ден. Това ще стане, защото някой е искал да блокира системата", обясни министърът.

НЕК дължи на БЕХ – 755 млн.лв., на АЕЦ "Козлодуй" – 320 млн.лв., на "Контур Глобал ТЕЦ3" – 115 млн.лв., на "АЕS ТЕЦ1" – 115 млн.лв., на топлофикационни дружества – 60 млн.лв., на ВЕИ производители – 110 млн.лв. и т.н.

Стойнев се надява да не започнат от утре санкциите на ЕК. " Приблизително 900 000 лева глоба ще платим заради несвършена работа. До 3 месеца смятам, че ще успеем да се справим.”

"В АЕЦ Козлодуй са провеждани търгове без предварително обявена долна граница. Така са договаряни цени от порядъка на 55 лв. на мвтч, а реално би следвало да бъдат 67 лв. Така определени фирми - търговци, които изнасят нереално евтин ток от България, са печелили на гърба на обикновения гражданин. Всички трябва да научат истината за случващото се в централата."

Един и същ продукт от едно и също дружество се продава с разликата от 12лв/мвтч, от която се облагодетелстват определени фирми и свързаните с тях лица, подчерта енергийният министър. Централата трябва да продава на една и съща цена ел. енергията си за вътрешния и външния пазар. В противен случай АЕЦ Козлодуй сваля изкуствено цената на ел. енергия, търгувана на българския пазар.

Драгомир Стойнев каза още, че на 22 май отново БЕХ, вместо НЕК, обявява търг за избора на Консултант за извършването на Консултативни услуги по изготвянето на анализ на дългосрочни договори на НЕК за изкупуване на електроенергия от американските централи ТЕЦ AES Гълъбово и ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3. Търгът е на стойност 2 млн. лв. и министърът е разпоредил да бъде спрян.

Министърът на икономиката и енергетиката е възложил проверка на договора на строителния надзор на АЕЦ Белене. Договорът е сключен по време на служебния кабинет, при положение, че строителството на АЕЦ Белене вече бе замразено.

Драгомир Стойнев поиска ДКЕВР да обърне внимание на така наречената добавка "Трайков", която ощетява всички потребители и най-вече стопанските. Според нея всички потребители на мрежи средно и ниско напрежение плащат такса достъп върху инсталирана мощност, а не върху потребление, както би било справедливо. Министърът ще покани следващата седмица ДКЕВР да дискутират въпроса.

Министърът на енергетиката каза, че предстои внасяне на доклад за енергетиката в НС. Докладът ще даде детайлна прогноза на сектора.

Стойнев се обърна към протестиращите с думите: "Този законопроект е необходим, трябва да се свалят маските на задкулисието, да има справедливост. Хората трябва да знаят за какво се харчат техните пари. Призовавам президента Плевнелиев на този законопроект да му се даде зелена светлина. Той ще гарантира работа на всички хора, работещи в сферата на енергетиката. Този проект е необходим, за да не се натоварват българските домакинства. Президентът не трябва да се поддава на задкулисни игри. Да, тук има големи интереси, става въпрос за много милиони. Системата наистина е била източвана. Тези които са работили в системата, трябва да знаят, че това правителство изцяло променя модела".

Стойнев е категоричен, че българският народ не заслужава подобно отношение. "И имаме амбицията да дадем справедливост. Хората трябва да знаят какво се е случвало. Тази система трябва да работи в интереса на българските граждани и бизнеса, и да има равнопоставеност", подчерта енергийният министър.