Диалогът между НЗОК и останалите институции не вървял

Здравната каса трябва да работи напълно прозрачно, заяви здравният министър д-р Таня Андреева

Трябва да има диалог между Национална Здравноосигурителна каса (НЗОК) и всички останали институции. Това каза пред БНР министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Според нея Здравната каса е обществена институция, която трябва да работи напълно прозрачно. По думите й - диалогът не върви нормално по начина, по който се очаква.

"Миналата седмица на здравна комисия поисках отговори, както и комисията, поиска отговори от д-р Цеков. За съжаление те бяха съобщени без никой от нас да види това черно на бяло", заяви здравната министърка..

В петък тя подкрепи искането за оставка на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков. Здравният министър каза, че е не е получила от него отговорите на въпросите, които е задала заедно със здравната комисия.

Миналите седмици Цеков отказа отговор на тези въпросите, а именно има ли, няма ли преразход за онкомедикаменти, има ли напрежение за изплащане на медицински дейности в болничната помощ, за това какъв е разходът по пера на НЗОК и съществува ли риск в края на годината НЗОК да не може да се разплаща с партньорите в лечебните заведения, с които се работи.

В петък Андреева обвини Цеков, че премълчава информация и е нарушил комуникацията не само с ведомството, а и с браншовите и пациентските организации.

Пред БНР тя припомни, че се стигна дотам, че Българският лекарски съюз отказва да преговаря за подписването на нов рамков договор.

"Ако това се случи, ще е за втора поредна година, което показва, че няма диалог между тази институция и всички останали, които имат интерес нещата в здравеопазването да се случват в полза на работещите там и на пациентите. До Пламен Цеков бяха изпратени официално писма, в които исках отговор на тези въпроси, и то бързи отговори. За съжаление в едно от писмата си, той ме уведомява, че по закон аз нямам право да искам такъв тип информация от него, защото той само пред НС може да дава обяснения", подчерта Андреева. В този ред на мисли опитах, но не се получи, добави тя.

Здравният министър заяви, че не може да предприеме стъпки за овакантяване на поста директор на НЗОК, тъй като това е изцяло в правомощията на НС. Тя обаче смята да разговаря с Българския лекарски съюз и всички съсловни организации във връзка с Национален рамков договор, за да може той да бъде подписан по-скоро.