Аталай: Не вярвам президентът да наложи вето на Закона за енергетиката

Промените в закона давали възможност ДКЕВР да промени формулата за изчисление на цената на тока

Не вярвам президентът да наложи вето на Закона за енергетиката, защото бизнесът написа писмото си преди да направим срещата с тях.

Това каза пред БНР Рамадан Аталай, председател на енергийната комисия в НС. Според него, законът е придобил определено по-добър вид от предишния.

Аталай посочи, че очакванията са цената на тока да се намали с около 5%, като с тези промени се дава възможност ДКЕВР да промени формулата за изчисление на цената на тока.

"След срещата останах с убеждението, че бизнесът разбра промените и това, което е необходимо за обществото. Разделихме се с желанието колкото се може по-бързо да влязат намеренията в сила", посочи Аталай.

За оскъпяването на тока от ремонти, които се извършват по непрозрачен начин, той каза, че ако някоя институция е пропуснала да си свърши работата, това ще се провери.

Според председателят на енергийната комисия ДКЕВР би трябвало да получи статут на държавна комисия, в която правомощията реално да бъдат изпълнявани.

"Няма как да оставим държавна комисия, която да е зависима от изпълнителната власт. Тази комисия трябва да изрази сериозен контрол, а не 5-7 души да очакваме да имат свръхестествени възможности. Трябва да бъдат назначени експерти, които да могат реално да направят на място в съответното предприятие и контрола, и изпълнението. И тогава доверието ще бъде възстановено", допълни Рамадан Аталай.

По отношение на износа на тока, Аталай каза, че трябва да направят една стратегия, която да влезе в действие. По думите му – тази стратегия, беше приета от последното правителство, също е имало идея да се построи нов блок в АЕЦ "Козлодуй".

"И изведнъж се оказа, че ние имаме построени мощности, които не могат да влизат в експлоатация. Едно от предложенията сега в закона е, че даваме възможност на предприятията да работят за износ, като премахваме определените такси, които бяха наложени от ГЕРБ в преноса. Затова този закон е добър", подчерта Аталай.

Той отрече синът му да е имал изградена фотоволтаична инсталация.

"Щях да се радвам, ако синът ми има соларен парк, но за съжаление няма", заяви Аталай по повод публикации, че синът му има такъв парк.