САЩ следи телефонните разговори на 70% от хората в ЕС?

7 страни членки предават информация за свои граждани на САЩ

Специалните служби на най-малко 7 страни членки на Европейския съюз предават на американската Агенция за национална сигурност (АНС) информация за телефонните разговори и интернет активността на свои граждани, съобщава сайтът Privacy Surgeon.

Според бившия сътрудник на АНС Уейн Медсън, Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия и Дания имат споразумение със САЩ. То задължава специалните им служби, при искане от страна на АНС, да предават информация за свои граждани, включително за разговорите по мобилните им телефони и контактите им в интернет.

Тези 7 страни съставляват почти 70% от населението на ЕС.

Спецслужбите на Финландия, Швеция и Турция също сътрудничат със САЩ, но в по-малък мащаб, твърди бившият сътрудник на АНС.

В началото на юни ексконсултантът на ЦРУ Едуард Сноудън разпространил данни свръхсекретната програма PRISM. Тя позволява да се следят електронните съобщения в най-големите сайтове. След това американското разузнаване заяви, че програмата се реализира законно и под контрола на властите в САЩ.  

Тогава сайтът на в. "Гардиън" цитира Сноудън да казва, че британският правителствен комуникационен център тайно се свързва към оптична мрежа и получава записи на телефонни разговори и лични данни на потребителите на интернет, които след това предава на АНС.