Римляни и траки носят Стоянка Мутафова до Перперикон

Арт и Стил

29-06-2013, 15:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Актрисата ще получи наградата на Международния фестивал на изкуствата "Перперикон 2013"

Голямата актриса Стоянка Мутафова ще стигне до върха на скалния град Перперикон край Кърджали, пренесена на патрицианска носилка от римски легионери и траки, съобщи БГНЕС.

Там тя ще получи наградата на Международния фестивал на изкуствата "Перперикон 2013" за приноса си към българската и европейската култура. Това издадоха в аванс съпредседателите на сдружението, организатор на фестивала, актьорът Петър Савчов и археологът Николай Овчаров. Довечера с хепънинг от 19,30 ч. ще бъде закрит фестивалът, а Стоянка Мутафова ще получи пръстен с отпечатъка на Птолемей Втори Филаделф.

"Няма смисъл да говоря за Стоянка Мутафова, всички сме израснали с нея, а и само преди месец тя гостува на Драматичния театър "Димитър Димов" в Кърджали и напълни залата до тавана. Досега сме имали затруднения с хора, които трудно изкачваха скалите на Перперикон, за да им бъде връчена голямата награда. Този път обаче изненадата е, че Мутафова ще си я занесем", разкри Петър Савчов. Римската кохорта от Свищов и група "Багатур" са се приготвили с носилка, достойна за преноса на патриции, а самата Стоянка Мутафова се впечатлила много повече от включването й в този своеобразен спектакъл, отколкото от наградата, заради която пристига в Кърджали.

Довечера в подножието на скалния град ще бъде разиграна битката за Перперикон между траките и римляните, които идват да оставят даровете си на светилището на Дионис. Тя обаче ще бъде прекратена по волята на самия Дионис, който ще даде знак за желанието си всички хора, а не само траките, да го почитат като Бог. След като бъде пренесена до храма му, Стоянка Мутафова ще участва и в церемонията на прорицателствата за собственото си бъдеще. Свищовската кохорта е специализирана във възстановката на римски сцени и обичаи, а трупата "Багатур" – в прабългарски и тракийски. Укротени от волята на Дионис, мъжете не само ще носят скъпоценната Мутафова нагоре по стръмните скали, но и ще я охраняват.

Пръстенът-награда с изображението на Птолемей Втори Филаделф, първият известен покровител на изкуствата, бе открит през 2001 г. при разкопките на Перперикон. По-късно проучванията на храма на Татул от 4-3 в. преди Христа показват как този пръстен се е озовал в скалния град. Археолозите свързват наличието му с влиянието на Птолемеите в Източните Родопи. Птолемеите са един от клоновете на Диадохите след смъртта на Александър Велики и освен, че владеят Египет и големи части от Сирия, една от целите им е да увеличат влиянието си в Европа, в родината на македонските царе, обясни проф. Николай Овчаров. Основната им база е била остров Самотраки, а през Беломорието и Източните Родопи те са прониквали във вътрешността на полуострова и културно, и военно, продължи Овчаров. Пръстените с изображенията на Птолемеите са били изработвани с цел да бъдат дарявани на местните владетели, за да бъдат те спечелени на тяхна страна. Това е и причината организаторите на фестивала "Перперикон" да изберат именно този знак за голямата награда.