Доживотен затвор за убийство на учител и лекар

Най-доброто от печата

29-06-2013, 09:11

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Двете професии със специален статут като прокурорите и митничарите

Доживотен затвор чака всеки, който посегне на живота на лекар или учител. Най-строгото наказание беше разписано вчера от депутатите с окончателните поправки в Наказателния кодекс. Те бяха приети единодушно от всички присъстващи в залата народни представители. В гласуването не участваха хората на Бойко Борисов, които за пореден ден не дойдоха на работа, заради обявения от тях бойкот на парламента. Така двете професии получиха вчера специална защита, каквато в момента има за посегателство над полицаи, съдии, прокурори и митничари. До момента най-сериозното престъпление срещу медицински лица и преподаватели в школата се наказваше по общите разпоредби – със затвор от 10 до 20 г.

 

С приетите вчера поправки бяха разписани и по-строги наказания за побой на хората в бели престилки и учителите. Така за причиняване на тежка телесна повреда нападателите ще бъдат

 лишавани от свобода между 5 и 15 г. а не както досега –  от 3 до 10 г. За шамар или друго леко нараняване на медицинско лице или учител хулиганите ще лежат на топло от 1 до 5 г.

 

„Лекарите работят в агресивна среда, затова трябва да бъдат защитени по-добре”, аргументира промените шефката на здравната комисия в НС Нигяр Джафер. Тя припомни, че такива текстове бяха подготвени и в предишния парламент, но така и не бяха приети от мнозинството на ГЕРБ. Това беше грешка от тяхна страна, отбеляза Джафер. Зам.-председателката на парламента Мая Манолова пък подчерта, че с поправките депутатите предупреждават всички, които се опитват да посягат на медицински лица и учители, че ще бъдат наказвани с цялата строгост на закона.

 Тези промени са закъснели, но все пак -по-добре късно, отколкото никога , обяви от парламентарната трибуна и депутатът от ДПС Четин Казак. Той също беше категоричен, че агресията не трябва да бъде толерирана, а наказвана.

 

Честите посегателства над медицински лица, най-вече от Спешната помощ, изкараха преди месец много лекари на протест в няколко града в страната. Повод за недоволството им тогава беше зверски пребитият екип на Бърза помощ, който беше пратен на адрес в столичния квартал „Овча купел”.