Протестиращите: Хитлер е в България, казва се Волен (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

28-06-2013, 18:35

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Петя Коленцова, Мари Панчева

Всичко от Автора

Окупираха Централна гара за час. Пътниците в шок, не разбрали за блокадата (обновена 21,40 часа)

Днес е 15-ят ден от големия протест срещу кабинета "Орешарски". Plovdivutre следи за вас събитията в Пловдив. Какво се случва по улиците на града, къде ще са блокадите, какво кара хората да не се отказват? За вас предава нашият репортер от мястото на събитието.

18,45 часа

Стотина души вече са се събрали пред сградата на община Пловдив. Към тях продължават да се присъединяват пловдивчани, току що свършили работа. В момента организаторите уточняват точния маршрут на шествието. Заформи се лек спор по този въпрос, предава репортеръта на Plovdivutre.

19,00 часа

И днес шествието ще мине по Главната улица в посока Джумая Джамия, след това ще се отправи към Централна гара, където ще блокира жп линиите.

Утре (събота) протестът започва в 10 часа от сградата на общината, след което ще се отправи към Централна гара. В събота обаче няма да има блокада на релсите, тъй като разрешението е само за паркинга на гарата, стана ясно. Организаторите потвърждават и блокадата на магистрала "Тракия" в неделя. В 10 часа пловдивчани ще се съберат пред сградата на Областна управа, от този пункт с коли и атобуси те ще се отправят към ресторант "Хепи", където ще се осъществи блокадата. По план тя ще трае един час.

19,10 часа

В момента пред общината има повече от 200 души. С "Не се гаси, туй що не гасне" организаторите мотивират събралите се.

Минути, преди колоната да потегли, избухна голям скандал, предава нашият репортер. Мъж разгъна плакат "Революцията сега започва, полицията е с нас, няма нужда от НАСИЛИЕ". Един обаче видя в думата "НАСИЛИЕ", изписана с главни букви, опит да се акцентира не върху мирния характер на шествието, а точно върху агресията и насилието. Полицията се намесва, мъжът, държащ плаката, е изгонен от шествието. Колоната потегля.

19,22 часа

Протестиращите са пред офиса на партия АТАКА. Мощни викове "УУУУУУУУУУ", "Предател", "Мафия" и "Оставка" огласят центъра на Пловдив.

Своеобразно обръщение към председателя на ЕС Жозе Барозу прави водачът на протеста Стоил Атанасов. "Не е ясно къде е гробът на Хитлер. Но Хитлер е тук, в България. Неговото име е Волен Сидеров."

19,36 часа

Протестът спира за кратко пред Джумая Джамия с викове "Долу ДПС". Тук пловдивчани обръщат отново по Главната, след което по ул. "Иван Вазов" се отправят към гарата.

20,10 часа

Пооредял протестът пристига на Централна гара. Пловдивчани вече са на релсите, скандирайки "Орешарски иди си!" и "Оставка". Някои сядат, други играят фризби, трети пеят. Планът е да бъде спрян международният влак София-Истанбул, който пристига в Пловдив в 9,45 часа.

20,25 часа

Стана ясно, че влакът София-Истанбул е на гара преди Пловдив и там ще изчака вдигането на блокадата. Това видимо разочарова протестиращите, причакващи композицията на релсите. Те обаче не се отказват и към 21 часа все още са на позиция, макар останали шепа хора.

Тази вечер блокадата на Централна гара сътвори истински хаос, видя нашият репортер. Пътници, които не бяха разбрали, че влаковете ще бъдат спирани, чакаха в недоумение. Мнозина дори изпаднаха в шок, тъй като не успяха да се приберат навреме.

Имам много болна майка, а няма как да мръдна от тук. Ужасно е, разказа стресирана жена от Асеновград.

Никъде из гарата няма предупредителна бележка, че протестът ще забави влаковете. Съобщили сме по уредбата, оправдаха се служители.

Протестите продължават утре от 10 часа пред Община Пловдив. За вечерта също е планирано шествие.