Едно си Сидеров знае, за гражданска война си бае

Общество

28-06-2013, 14:13

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Александър Попов

Всичко от Автора

Някой ще обърне ли внимание на неговите своеволия?

Протестът в столицата, който започна на 14 юни срещу едно назначение и преминал към искането за оставка на правителството на Пламен Орешарски, е различен. Всички го признават. Но не защото хората били по-интелигентни - това е поредния опит за някакво разделение на българите.

Този протест е различен, защото не се крещи на него. Да, има викове "Оставка", но хората изкараха на преден план лицата си, децата си, посланията и иронията.

Този протест е различен, защото мирния подход на хората и парираните досега опити за провокация не може да ги вкара в никакви политически игри.

Този протест е различен, защото за първи път политиците нямат никаква представа как да реагират срещу излезлите на площада.

Този протест е различен, защото хората са достатъчно разумни да не допуснат някакви измислени герои да ги представляват и да трупат някаква дразнеща медийна и обществена популярност на техен гръб.

Този протест е различен, защото показа на политиците, че могат само за една седмица да отидат на бунището на историята.

Усети го Волен Сидеров, който получи немалка подкрепа на последните избори. Един политически ход обаче го направи грешник в очите на много хора, загуби медийния си образ и прави грешка след грешка, която неминуемо ще го прати в компанията на неговия "любимец" Яне Янев. Могат заедно да ближат рани и да си споделят как така народа се е сетил да наказва марионетките.

Сидеров сипе обиди към медии, тв водещи, обикновени хора - същите тези, които го създадоха и му гласуваха доверие. Човекът-етика дава квалификации като "проститутки", "мутри", "терористи". Развява си безнаказано коня, защото се чувства силен в този парламент. Защото му повериха ролята на човека, от когото зависи съществуването на НС.

При едни евентуални избори Атака трудно би влязла в парламента, заради изцепките и шизофренията на своя лидер. Само той може в рамките на един ден да отправя закани за саморазправа и след няколко часа да оглави шествие против омразата. Учудващ е и факта, че пред една българска институция като парламента депутат се разхожда срещу протестиращи с полицейска палка и пистолет.

Сидеров вече става опасен, защото неговият план не се задейства до този момент - да се стигне до ексцесии по улиците и да сочи с пръст лумпените. "Лумпените" обаче не му се връзват и този факт видимо го изнервя.

И започна да сипе закани за гражданска война директно от трибуната на парламента.

"Аз ви казвам, че ще се стигне до гражданска война и това е реална опасност. Атака ще прави всичко възможно да неутрализира вандалите, да брани своите членове и активисти. Докъде ще се стигне обаче, аз не мога да прогнозирам. С действията на МВР правите така, че да се стигне до сблъсъци". Това е лайтмотивът от последните два дни на Сидеров. Думи, които трябва да отекнат и в прокуратурата, защото това е ясен знак за саморазправа.

"С терористи не се преговаря. Вие, господин министър, не само преговаряте, но и ги закриляте", нападна Сидеров вътрешния министър Цветлин Йовчев.

Терористите според Волен са рентиери, реститути и били надмогнали битовите проблеми.

Сидеров обаче прави една основна грешка. Протестът може да е платен, може да го яхнат политически сили, но голяма част от хората излязоха на улицата срещу морала и безочието на политическата класа. И не се вписват в желанията на управляващите да бъдат сложени под някакъв калъп.

Тези хора му издадоха простичката присъда - #ignorevolen. А това е най-страшната присъда за всеки един управляващ, депутат, политик. Усетиха го десните партии на изборите, ще го усети и Сидеров на следващите. Може и след 4 години, но ще стане.