Борисов не е подал сигнал за покушение срещу него, твърди Йовчев

В МВР системно постъпвали сигнали за лица, заемащи всиши държавни длъжности

Не са открити допълнителни факти и обстоятелства, свързани с изявленията на Бойко Борисов за заплахи за живота му, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев по време на парламентарния контрол. Йовчев обясни, че няма подаден сигнал от бившия министър-председател до МВР, който да съдържа информация за подготвяно покушение срещу него. Той твърди, че в МВР системно постъпват сигнали за лица, заемащи всиши държавни длъжности, извършват се необходимите проверки. В голямата си част сигналите обаче са неточни, не съдържат конкретика и често пъти са подавани от ненадеждни източници.

Сигнали за заплаха на живота на Бойко Борисов са постъпвали на територията на 6 областни дирекции на МВР, Благоевград, Пловдив, Търговище, Варна, София, Хасково, уточни Йовчев. Повечето от тях са подадени от лица в нетрезво състояние или лица с психично заболяване. Не мога да отговаря на въпроса какво налага охраната на бившия премиер, тъй като това е от компетентността на НСО.

В една правова държава, където има върховенство на закона съм убеден, че своеволия особено в такъв размер – човек да бъде задържан без основания, да бъде вкаран в ареста и спрямо него да бъде направено покушение – не вярвам дълбоко, заяви Йовчев.

Депутатът Антон Кутев по-рано заяви: "Преди две седмици излязоха негови изявления, че има категорични източници, че се подготвя сценарий Бойко Борисов да бъде арестуван, затворен и убит в следствието. Това е ужасяваща новина. Мога да си представя как звучи в Европа - бивш премиер и лидер на опозицията е заплашван да бъде убит. Аз съм изключително загрижен, защото ако това може да се случи в България, ние сме се върнали в 19-ти век. Има ли информация в МВР за заплахи за живота на бившия премиер Бойко Борисов? Аз, ако имам информация, първо бих подал сигнал в полицията, за да уведомя органите на реда".

По повод напрежението около протестите той каза, че МВР ще продължава с всички усилия да пази живота и здравето на мирно протестиращите граждани. В същото време ще се прилагат всички мерки спрямо тези, които се опитват да предизвикват насилие и да повишават нивото на агресия.

Йовчев заяви, че полицията работи по установяването на провокаторите. Те се издирват и когато бъдат намерени към тях ще бъдат повдигнати обвинения.

Министърът благодари на всички мирно протестиращи граждани за това, че се разграничават от всякакви форми на насилие. Спрямо тези, които предизвикват насилие ще действаме с цялата строгост на закона, заяви той.Убеден съм, че успелите общества се крепят на върховенството на закона. Независимо на какъв натиск бъда подложен, аз ще се ръководя от върховенството на закона, категоричен бе Цветлин Йовчев.

След участието си в парламентарния контрол той заяви, че няма да се поддаде на натиск.

"Няма да се подам на никакъв натиск, ще спазвам закона. Нали не ви приличам на човек, който се подава и чувства натиск", обърна се към медиите в НС вътрешният министър. "Мерките срещу тези, които нарушават обществения ред, ще бъдат само в рамките на закона. Изслушвам с внимание всички критики и упреци, независимо дали са остри и дали са добронамерени, мисля, че трябва да се търси рационалност в тях и единствено по този начин ще възприемам критиката", изложи той позицията си.

Във връзка с поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров Цветлин йовчев каза, че никой няма право сам да раздава съд в една правова държава. "а нарушения от страна на депутати отговорност носи охраната на НС и тук действа Правилникът за организация на дейността на парламента", каза вътрешният министър.

Цветлин Йовчев беше категориче, че ще търси средства за да се изплати допълнителен труд на полицаите, които дават извънредни дежурства.