Цената на тока за промишлеността няма да се увеличи

Драгомир Стойнев обеща да няма съкращения в мините

Цената на електроенергията за промишлеността няма да се увеличи. Ние не искаме намаляването върху бита да се прехвърля върху индустрията. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след приемането на второ четене на промени в Закона за енергетиката. Той увери, че с този законопроект нещата ще се подобрят и най-важното – цената за промишлеността няма да се увеличи.

Министърът обясни, че целта не е намаляването върху бита да се прехвърля върху индустрията. Ако икономиката се натовари, фирмите ще станат неконкурентноспособни. Затова е важно хем българските фирми да станат конкурентноспособни спрямо външния пазар, хем да няма увеличаване на цената на електроенергията.
"Много лесно можеше да се направят сметки и да не се тормозят специалистите, като примерно се увеличи цената с 2 - 3% за бита или промишлеността. Тогава някой ще каже – е, какво толкова. 2 - 3% са много, защото хората и в тази ситуация не могат да си плащат сметките. За нас е изключително важно хората да не бъдат затормозявани, защото, за да работи една икономика, трябва да има потребление", допълни Драгомир Стойнев.

Съкращение в мините няма да има, обяви още той, но целта е на първо време да осигурим работа. Икономическият министър смята, че с промените в Закона за енергетиката ще се осигури такава.  Стойнев заяви, че ако моделът тръгне, септември-октомври може евентуално да се говори за увеличаване на цената на въглищата.

"Някой е водил целенасочена политика за фалит на мините. Това няма да го допуснем. Но първо трябва да гарантираме работа на миньорите и едва тогава можем да мислим за увеличаване на цената на въглищата. Държа миньорите и техните семейства да ме разберат. Няма да има съкращение в мините, но целта ни е на първо време да осигурим работа. С промените в Закона за енергетиката считам, че ще осигурим работа", заяви Стойнев.

Той каза, че няма притеснения за вето на президента върху Закона за енергетиката, не вярвал, че държавният глава ще работи против интереса на народа. Според министъра държавният глава трябва да се запознае подробно със законопроекта и със самия модел.

Драгомир Стойнев обяви, че крайният потребител ще усети промените в закона след като той бъде публикуван и няма вето на президента. Тогава ДКЕВР ще обяви тарифите за крайните потребители в зависимост от региона, в който живеят и в зависимост от политиката спрямо електроразпределителните дружества.
По повод промените в закона министърът заяви, че в министерството са правили нужните сметки и смятат, че ще се балансира системата.